Matematik

Forkort andengradspolynomier - brøker

11. april 2016 af gymelev2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Er der nogen der kan hjælpe med vedhæftede opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2016 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. april 2016 af PeterValberg

Du skal have gang i polynomiers division, - se [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2016 af hesch (Slettet)

#0:  Du skal finde rødder i polynomierne:

Eksempel:

a)  ( 2x2 +7x - 4 ) / ( x2 + 3x + 4 ) = ( 2(x - 0,5)(x + 4) ) / ( ( x - 1 )( x + 4 ) ) = 2( x - 0,5 ) / ( x - 1 )

Polynomierne har fælles rod i x = -4, der kan forkortes ud.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. april 2016 af hesch (Slettet)

Prøver lige igen at få tastet rigtigt:

a)  ( 2x2 +7x - 4 ) / ( x2 + 3x - 4 ) = ( 2(x - 0,5)(x + 4) ) / ( ( x - 1 )( x + 4 ) ) = 2( x - 0,5 ) / ( x - 1 )

Polynomierne har fælles rod i x = -4, der kan forkortes ud.


Svar #5
13. april 2016 af gymelev2 (Slettet)

Kan det ikke gøres på andre måder?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2016 af hesch (Slettet)

Jo, sagtens. F.eks. gættemetoden.

Hvad har du imod forslaget i #4?

Efterhånden fås ikke lommeregnere, der ikke kan finde rødder i et 2. grads polynomium.


Svar #7
17. april 2016 af gymelev2 (Slettet)

Okay, hvordan ved du så at det er sådan man finder rødderne?


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. april 2016 af hesch (Slettet)

Ses på tælleren i a), finder du rødderne i ligningen:

2x2 +7x - 4 = 0

Du kan finde dem ved "standardmetoden" eller vha. lommeregner, og skal finde:

x = 0,5  ∨  x = -4

Ved anvendelse af nulreglen indses, at ligningen kan skrives:

2(x - 0,5)(x + 4) = 0  

og tællerpolynomiet kan derfor skrives:

2(x - 0,5)(x + 4)

På samme måde omskrives nævneren.


Skriv et svar til: Forkort andengradspolynomier - brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.