Matematik

Matematik repetitions opgaver

23. april 2016 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1

Figuren viser grafen for funktionen f givet ved f(x)=x3-1,5x+3 

a) Benyt differentialregning til at argumentere for grafens forløb

f'(x)=3*x3-1-1,5=0

f'(x)=3x2-1,5=0

x=-0,7071 og x=0,7071

x           -1           -0,7071          0         0,7071        1

f'(x)        +               0               -             0              +

f'(x) er voksende i intervallet ]-∞;0,7071]

f'(x) er aftagende i intervallet [-0,7071;0,7071]

f'(x) er voksende i intervallet [0,7071,∞[

b) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (1,f(1)

f(x)=x3-1,5x+3

f(1)=13-1,5*1+3=2,5

f'(x)=3x2-1,5

f'(1)=3*12-1,5=1,5

y=f'(x0)*(x-x0)+f(x0)

y=f'(1)*(x-1)+f(1)

y=1,5*(x-1)+2,5

y=1,5*x+1,5*-1+2,5

y=1,5x-1,5+2,5

y=1,5x+1

c)

Løs ligningen f'(x)=1,5 og gør rede for betydningerne af løsningerne 

f'(x)=3x2-1,5=1,5

3x2-1,5=1,5

3x2-1,5+1,5=1,5+1,5

3x2=3

3x2/3=3/3

x2=1

√x2=+-√1

x=1 V x=-1

Hældningen af tangenten er 1,5 i punkterne (1,f(1) og (-1,f(-1)

Opgave 2

figuren viser grafen for funktionen f(x)=√(2x+4) 

a) Løs ligningen f(x)=0. Hvad fortæller løsningen om grafen for f

f(x)=√(2x+4)=0

x=-2 dvs. at f(x) skærer x-aksen i punktet (-2,0)

b)

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet med førstekoordinat 0.

f(0)=√(2*0+4)=√4=2

f'(0)=0,5

y=f'(0)*(x-0)+f(0)

y=0,5*(x-0)+2

y=0,5x-0+2

y=0,5x+2

c)

Bestem arealet af det område, der afgrænses af grafen for f, førsteaksen, linjen med ligningen x=1 og x=3

31∫√(2x+4)dx=5,64

Arealet af grafen mellem x=1 og x=3 er 5,64

Opgave 3

Isoler BMI i formlen F=42,9*ln(BMI)-102,7

F=42,9*ln(BMI)-102,7

F+102,7=42,9*ln(BMI)-102,7+102,7

F+102,7=42,9*ln(BMI)

(F+102,7)/42,9=(42,9*ln(BMI))/42,9

ln(BMI)=(F+102,7)/42,9

eln(BMI)=e(F+102,7)/42,9

BMI=e(F+102,7)/42,9

Det ville være en stor hjælp for mig, hvis der lige var en der kunne kigge dem i gennem og bekræfte, at jeg har regnet korrekt

Tusind tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2016 af StoreNord

Du kunne også spørge Geogebra.            :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2016 af PeterValberg

Eller oraklet i Delfi

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:standard_orakel.jpg

Skriv et svar til: Matematik repetitions opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.