Matematik

Faktoriser tæller og nævner i brøken

08. maj 2016 af Majarebien - Niveau: C-niveau

Hej alle.

Jeg har en temaopgave, hvor jeg bliver bedt om at faktorisere tæller og nævner i denne brøk

x^2 - x - 12
------------------
x^2 - 8x + 16

Hvordan gør jeg det?

Tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2016 af mathon

                     \frac{(x+3)(x-4)}{(x-4)^2}\; \; \; \; \; \; x\neq4


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2016 af peter lind

Hvis rødderne i et 2. grads polynomium med koefficienten til x2 lig 1 og rødderen er r1 og r2 kan polynomiet skrives (x-r1)(x-r2) så find rødderne i polynomierne


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2016 af 123434 (Slettet)

x2-x-12

Finder diskriminanten

d=b2-4*a*c

a=1, b=-1 og c=-12

d=-12-4*1*-12

d=1+48=49

Da d er større end 0, har andengradspolynomiet to rødder

x=(-b+-√d)/(2*a)

x=(1+-√49)/(2*1)

x=(1+-7)/2

x=-3 V x=4

De to rødder er altså -3 og x=4

Et andengradspolynomium, hvor d er større end 0 og dermed har to rødderkan faktoriseres på formen a*(x-r1)*(x-r2)

(x-(-3)*(x-4)

(x+3)(x-4)

x2-x-12 faktoriseres til (x+3)(x-4)

x2-8x+16

Finder diskriminanten

d=b2-4*a*c

d=-82-4*1*16

d=64-64=0

Da d=0, så har andengradspolynomiet én rod

x=(-b+-√d)/(2a)

x=(8+-0)/(2*1)

x=8/2=4

Roden er 4

Når et andengradspolynomiet har én rod faktoriseres det på formen a*(x-r1)2

(x-4)2

x2-8x+16 faktoriseres til (x-4)2

(x2-x-12)/(x2-8x+16)=(x+3)(x-4)/(x-4)2=(x+3)/(x-4)


Svar #4
08. maj 2016 af Majarebien

Tusinde tak, til jer alle! :))

Det var en stor hjælp!


Skriv et svar til: Faktoriser tæller og nævner i brøken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.