Matematik

Nogen der kan hjælpe? :D

10. maj 2016 af David0 (Slettet) - Niveau: C-niveau

En patient får en injektion af et præparat i blodet. Koncentrationen af præparatet aftager eksponentielt med tiden og er til at begynde med 300mg/ml. Efter 12 minutter er koncentrationen 0.94mg/ml. Præparatet er virksomt så længe koncentrationen er over 0.80mg/ml. Hvor længe er præparatet virksomt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2016 af mathon

Du har
                   y(t)=300\cdot a^{t}

                   y(12)=0{,}94=300\cdot a^{12}

                                       \frac{0{,}94}{300}=a^{12}

                                      a=\left (\frac{0{,}94}{300} \right )^{\frac{1}{12}}=0{,}618492


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2016 af mathon

Hvor længe er præparatet virksomt?
bestemmes af:


                                  0{,}80\geq 300\cdot a^{t}
                                              


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2016 af Eksperimentalfysikeren

Der må være noget galt med dine opgivelser. Tallet 300mg/ml er helt urealistisk. Det er det samme som 300g/l. Da vi så vidt jeg husker har ca 4l blod, vil det sige, at blodet indeholder 1200g af stoffet! Det kan ikke passe.

Prøv at kontrollere din opgavetekst.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2016 af mathon

Det ændrer ikke på løsningsmetoden, at opgaveteksten (måske) skulle være 300\; \tfrac{\mu g}{mL}.
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2016 af Eksperimentalfysikeren

Jo, for så starter man under grænsen på 0,80mg/ml.

Der kunne være tale om at der er injiceret en mængde 300mg/ml i de ca 4l blod. Det giver en koncentration, der afhænger af, hvor stor mængden er. Hvor meget er der injiceret? Hvor stor mængde blod regnes der med?


Skriv et svar til: Nogen der kan hjælpe? :D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.