Kemi

Afstemning af reaktionsskema

30. maj 2016 af FysikOgKemiB (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvis jeg fx har MnO4+ CH3CH2OH -> CH3CHO + MnO2

Så ved jeg at ladningen for Mn = +7 på reaktantens side og +4 på produktets side, så oxidationstallet falder med 3. Men hvordan gør jeg det for ethanol som bliver til ethanal?


Svar #1
30. maj 2016 af FysikOgKemiB (Slettet)

Så jeg kan afstemme med H+ og vand


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2016 af mathon

…ikke ladningen men oxidationstrin(n)et.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2016 af mathon

                    R\overset{\mathbf{\color{Red} -1}}{C}H_2OH\; +\; \overset{\mathbf{\color{Blue}+7}}{Mn}{O_4}^-\; \rightarrow \; R\overset{\mathbf{\color{Red}+1}}{C}HO\; +\; \overset{\mathbf{\color{Blue}+4}}{Mn}O_2       ikke afstemt


       R=CH3


Svar #4
30. maj 2016 af FysikOgKemiB (Slettet)

Kan du forklare hvorfor man ikke kigger på resten af carbonatomerne?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2016 af mathon

Fordi der ikke sker nogen OT-ændring med dem.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2016 af mathon

Afstem op- og nedgange.


Svar #7
30. maj 2016 af FysikOgKemiB (Slettet)

Nåår ja okay kan jeg godt se, tak for hjælpen!


Svar #8
30. maj 2016 af FysikOgKemiB (Slettet)

Kan det godt passe det afstemte reaktionsskema ser sådan ud:
MnO4-+3CH3CH2OH+H+->3CH3CHO+MnO2+2H2O


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. maj 2016 af mathon

       19 H på venstre side og 16 H på højre side ???


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. maj 2016 af mathon

          \mathbf{\color{Red} C}\;\; 2\uparrow\cdot \mathbf{\color{Red}3}=6\uparrow
         \mathbf{\color{Blue}Mn}\; 3\downarrow\cdot \mathbf{\color{Blue}2}=6\downarrow


Brugbart svar (0)

Svar #11
31. maj 2016 af mathon

                   \mathbf{\color{Red} 3}\, RCH_2OH\; +\; \mathbf{\color{Blue}2}\, Mn{O_4}^-\; \rightarrow \; \mathbf{\color{Red}3}\, RCHO\; +\; \mathbf{\color{Blue}2}\, MnO_2       ikke færdigafstemt


Svar #12
31. maj 2016 af FysikOgKemiB (Slettet)

Kan godt se det nu, tak igen.
Jeg havde tænkt OT var 1 ved C fordi jeg ikke havde tænkt det var 2 fra -1 til 1 ..


Svar #13
31. maj 2016 af FysikOgKemiB (Slettet)

Hvis jeg har: MnO4-+CH3CH2CHOHCH3->CH3CH2COCH3+MnO2

Så skal jeg kun kigge på R-CHOH-R -> R-CO-R ikke?
Jeg får CHOH til at være 0 og CO til at være 2.

Kan det godt passe at dens ladning kan være 0?


Brugbart svar (0)

Svar #14
31. maj 2016 af mathon

Man får OT for C i R\overset{\mathbf{\color{Red} +1}}{C}HO til at være +1 - ikke ladningen!

Du må lære at skelne mellem OT og ladning.

I øvrigt har du ikke oplyst, om reaktionen foregår i surt, basisk eller begyndende neutralt miljø.


Svar #15
31. maj 2016 af FysikOgKemiB (Slettet)

Vi skal vel også have H med i CHOH?

Det er surt miljø da alkoholen bliver oxideret med kaliumpermanganat og svovlsyre


Svar #16
31. maj 2016 af FysikOgKemiB (Slettet)

butan-2-ol som bliver til butanon


Brugbart svar (0)

Svar #17
31. maj 2016 af mathon

Det er Mn{O_4}^-, der er oxidationsmidlet.
Svovlsyren gør miljøet surt og S i \overset{+6}{S}\! {O_4}^{2-} befinder sig i sit højst mulige oxidationstrin, hvorfor der ikke er fare for, at S også lader sig oxidere.


Svar #18
31. maj 2016 af FysikOgKemiB (Slettet)

Ja men passer det så ikke at C bliver oxideret med 2 i reaktionsskemaet?


Brugbart svar (0)

Svar #19
31. maj 2016 af mathon

                   \mathbf{\color{Red} 3}\, RCH_2OH\; +\; \mathbf{\color{Blue}2}\, Mn{O_4}^-\; \rightarrow \; \mathbf{\color{Red}3}\, RCHO\; +\; \mathbf{\color{Blue}2}\, MnO_2

afstemning af ladning:

                   3\, RCH_2OH\; +\; 2\, Mn{O_4}^-\; +\; \mathbf{\color{Red}2}\, H^+\; \rightarrow \; 3\, RCHO\; +\; 2\, MnO_2

afstemning af hydrogen:

                   3\, RCH_2OH\; +\; 2\, Mn{O_4}^-\; +\; \mathbf{\color{Red}2}\, H^+\; \rightarrow \; 3\, RCHO\; +\; 2\, MnO_2\; +\;\mathbf {\color{Red} 4}\, H_2O

oxygen stemmer

dvs

                   3\, CH_3CH_2OH\; +\; 2\, Mn{O_4}^-\; +\; 2\, H^+\; \rightarrow \; 3\, CH_3CHO\; +\; 2\, MnO_2\; +\; 4\, H_2O


Svar #20
31. maj 2016 af FysikOgKemiB (Slettet)

Ja det er også det jeg er kommet frem til, tak for hjælpen det har virkelig hjulpet mig meget! :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.