Kemi

Karakteristiske rektioner?

03. juni 2016 af Oxaninium (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej skal op til eksamen i kemi B snart og et af eksamensspørgsmålene indeholder følgende: 

"Du skal fortælle om Alkoholer og deres karakteristiske reaktioner "

Hvad betyder karakteristiske reaktioner? Er det bare de reaktioner der kan laves med alkoholer?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2016 af mathon

Det karakteristiske er

  for primære alkoholer, at de oxideres først til aldehyd og derfra til carboxylsyre, hvorefter yderligere oxidation
  bryder carbonkæden:

                        R\mathbf{\color{Red} CH_2OH}\; +\; \left [ O \right ]\; \rightarrow \; R\mathbf{\color{Red} CHO}

                        R\mathbf{\color{Red} CHO}\;+\; \left [ O \right ] \rightarrow \; R\mathbf{\color{Red} COOH}

                        RCOOH\;+\; \left [ O \right ] \rightarrow \; CO_2\; +\; H_2O

  for sekundære alkoholer, at de oxideres til keton, hvorefter yderligere oxidation
  bryder carbonkæden:

                        R{}'\mathbf{\color{Red} CHOH}R{}''\; +\; \left [ O \right ]\; \rightarrow \;R{}'\mathbf{\color{Red} CO}R{}''

                        R{}'COR{}''\;+\; \left [ O \right ] \rightarrow \; CO_2\; +\; H_2O

  for tertiære alkoholer, at carbonkæden brydes ved oxidation:

                               R{}''
                         R{}'\mathbf{\color{Red} COH}R{}'''\; +\; \left [ O \right ]\;\rightarrow \; CO_2\; +\; H_2O


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. juni 2016 af mathon

        \left [ O \right ]  symboliserer en oxidation uanset måden, hvorpå den foregår.


Skriv et svar til: Karakteristiske rektioner?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.