Kemi

Oxidationstal for alkoholer?

13. juni 2016 af Martin233 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg er i tvivl om hvordan man bestemmer oxidationtallene for alkoholer, de manger C og H gør det forvirrende og mine resulater passer ikke. Lad og tage et eksempel med oxidation af en primær alkohol

Propan 1 ol, reduceres af permanganat

Skal det skrives sådan her?:

C3H8O + MnO4- --> C3H6O + Mno4-2 

Hvordan bestmmer jeg oxidationstal for alkoholerne? For jeg fandt et andet link hvor de opskriver alkoholerne på en anden måde:

Kig på svar 4: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1455840


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2016 af Heptan

Carbonatomerne har forskellige oxidationstrin, men der er ét carbonatom vi er interesserede i at bestemme oxidationstrin for. Dit link har ret.

Oxidation af propan-1-ol.
                   +7                              -1                    +6                              +1       
                   MnO4-   +   CH3-CH2-CH2OH   --->   MnO42-   +   CH3-CH2-CHO          (ikke afstemt)


Svar #2
13. juni 2016 af Martin233 (Slettet)

#1 tak for hjælpen

Men i linket er der ikke en fejl? Marathon skriver at når den primære alkohol oxideres er reaktion som følgende: 

                   +7                  -1                     +4                +1       
                   MnO4-   +   R-CH2OH   --->   MnO2   +   R-CHO

Er det ikke forkert, da det vil sige at parmanganat er reduceret to gange, fra MnO4- --> MnO4-2 --> MnO2 ? Dette burde ikke være rigtig da alkoholen kun er oxideret en gang. Skulle der ikke stå MnO42- på den anden side?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2016 af mathon

korrektion:

oxidation af primær alkohol:
                   +7                  -1                     +6                   +1       
                   MnO4-   +   R-CH2OH   --->   MnO42-   +   R-CHO

.
          ned   op   antal
Mn       1              2
C                 2      1

.

afstemning af op-og nedgange:

                   2 MnO4-   +   R-CH2OH   --->   2 MnO42-   +   R-CHO

afstemning af ladning:

                  2 MnO4-   +   R-CH2OH  +  2 OH-   --->   2 MnO42-   +   R-CHO 

afstemning af hydrogen:

                  2 MnO4-   +   R-CH2OH  +  2 OH-   --->   2 MnO42-   +   R-CHO  +  2 H2O

oxygen stemmer.

med radikalet
                         R = CH3CH2
haves:
                 2 MnO4-   +   CH3CH2CH2OH  +  2 OH-  --->   2 MnO42-   +   CH3CH2CHO   +  2 H2O


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2016 af Heptan

Når man blander en primær alkohol med en basisk permanganatopløsning bliver der kun dannet carboxylsyren og brunsten (MnO2), og kun meget lidt aldehyd.

Bruger man en sur permanganatopløsning dannes der carboxylsyren og mangan(II), Mn2+.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. juni 2016 af mathon

Når man blander en primær alkohol med en basisk permanganatopløsning bliver der kun dannet carboxylsyren og brunsten (MnO2), og kun meget lidt aldehyd.

        4\, Mn{O_4}^-\; +\; 3\, RCH_2OH\; \rightarrow \; 4\, MnO_2\; +\; 3\, RCOO^-\; +\; OH^-\; +\; 4\, H_2O
       


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. juni 2016 af mathon

mere sandsynligt gennem to trin: 

 
\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 2\, Mn{O_4}^-\; +\; RCH_2OH\; +\; 2\, O H^-\; \rightarrow \; 2\, Mn{O_4}^{2-}\; +\; RCHO\; +\; 2\, H_2O\; \; \; \; \; \left ( I \right )
.

\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 2\, Mn{O_4}^{2-}\; +\; 3\, RCHO\; +\; O H^-\; \rightarrow \; 2\, Mn{O_2}\; +\; RCOO^-\; +\; 4\, H_2O\; \; \; \; \;\; \; \; \left ( II \right )


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. juni 2016 af mathon

eks. på oxidation af propan-1-ol og propan-2-ol

Oxidation af propan-1-ol gennem to trin: 

 
\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 2\, Mn{O_4}^-\; +\; CH_3CH_2\mathbf{\color{Red} CH_2OH}\; +\; 2\, O H^-\; \rightarrow \; 2\, Mn{O_4}^{2-}\; +\; CH_3CH_2\mathbf{\color{Red} CHO}\; +\; 2\, H_2O\; \; \; \; \; \left ( I \right )
.

\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 2\, Mn{O_4}^{2-}\; +\; 3\, CH_3CH_2\mathbf{\color{Red} CHO}\; +\; O H^-\; \rightarrow \; 2\, Mn{O_2}\; +\; CH_3CH_2\mathbf{\color{Red} COO^-}\; +\; 4\, H_2O\; \; \; \; \;\; \; \; \left ( II \right )

.

Oxidation af propan-2-ol:

\! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! 2\, Mn{O_4}^{-}\; +\; CH_3\mathbf{\color{Red} CHOH}CH_3\; +\; 2\, O H^-\; \rightarrow \; 2\, Mn{O_4}^{2-}\; +\; CH_3\mathbf{\color{Red} CO}CH_3\; +\; 4\, H_2O


Skriv et svar til: Oxidationstal for alkoholer?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.