Matematik

Hjælp er -x løsningen i denne ligning

19. juni 2016 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har fået to ligninger og skal finde ud af om -7 er løsningen på det to. 

opg 1: 4x-3=2(x-9) Jeg får x til -7,5

Men i denne opgave, har jeg svært ved at finde ud af om x er = -7.. -x-2(5-x)=2+2x-5

Er der evt. en særlig grund til at ligningerne ikke giver -7?

PÅ forhånd tak


Svar #1
19. juni 2016 af annahansen2 (Slettet)

Jeg kom til at skrive en fejl i overskriften, men jeg skal finde -7 i ligningerne. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. juni 2016 af sjls

Ligningen skrives op
4x-3=2*(x-9)

Der ganges ind i parentesen

4x-3=2x-18
X'erne samles på den ene side

4x-2x=-18+3

2x=-15

x=-7.5

Opgave 1 passer.

Opgave 2:

Ligningen skrives op
-x-2*(5-x)=2+2x-5

Parentesen udregnes
-x-10+2x=2+2x-5

X'erne samles på den ene side
-10-2+5=2x+x-2x

-7=3x-2x

x=-7

Du er velkommen til at spørge, hvis du ikke forstår løsningsmetoden.


Brugbart svar (2)

Svar #3
19. juni 2016 af sjls

En anden måde at finde ud af, om løsningen er -7, kunne jo så være at indsætte -7 på x'es plads i ligningen og se, om det passer.


Svar #4
19. juni 2016 af annahansen2 (Slettet)

#2,#3 mange tak for hjælpen det hjælp på forståelsen. 

Er der muligvis en, der kan hjælpe med denne ligning 3/7 + 1/4 = 2(x-6/11)

Der, hvor jeg går i stå er ved brøkkerne. 

Skal jeg dividerer 3 med 7 og regne det på den måde, eller?

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. juni 2016 af sjls

Ja, det skal du. Du kan nu også vælge at lade brøkerne stå der, indtil du har udregnet parentesen og isoleret x, og så regne dem dér. Hvis du har et CAS-program, kan dette gøre det for dig.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. juni 2016 af mathon

opg 1:

                              4x-3=2(x-9)
                              4x-3=2x-18
                              2x=-15
                              x=\frac{-15}{2}
                              x=-7{,}5


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. juni 2016 af mathon

opg 2:
                              -x-2(5-x)=2+2x-5
                              -x-10+2x=2x-3
                              -x-10=-3
                              -x=7
                                 x=-7


Svar #8
20. juni 2016 af annahansen2 (Slettet)

Er der nogle, der kan hjælpe med nedenstående ligning? 

3/7 + 1/4x = 2(x-6/11)

Jeg har regnet den ud på den måde: 

0,42 + 0,25x =3x + 0,55

x = 0,35

Er der nogle, der kan fortælle om resultatet er rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. juni 2016 af mathon

            \frac{1}{4x}   eller   \frac{1}{4}x\; ???


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. juni 2016 af Eksperimentalfysikeren

Du skal ikke regne om til decimalbrøk. Det giver afrundingsfejl.

Gang 2 ind i parentesen. Gang derefter på begge sider af lighedstegnet med brøkernes fællesnævner, der her er 7*4*11 (eller 7*4*11*x, hvis x på venstre side står i nævneren.)


Svar #11
20. juni 2016 af annahansen2 (Slettet)

#9 Nr. 2 af dem du har skrevet. x står ved siden af 1/4. 

Og jeg kom til at skrive 2 før parantesen istedet for 3, men det er  denne opgave, som er den rigtige:

3/7 + 1/4 x = 3(x-6/11)

#10. Jeg forstår ikke, hvad du mener.. Vil det sige at der skal stå 3x - 308? jeg er ikke helt med


Brugbart svar (1)

Svar #12
20. juni 2016 af sjls

Du har:

\frac{3}{7}+\frac{1}{4}x=3*(x-\frac{6}{11})

Først ganger du 3 ind i parentesen:

\frac{3}{7}+\frac{1}{4}x=3x-\frac{18}{11}
Du trækker  \frac{1}{4}x fra på begge sider og lægger \frac{18}{11} til på begge sider:

\frac{3}{7}+\frac{18}{11}=3x-\frac{1}{4}x 

Højresiden laves om til en brøk,

\frac{3}{7}+\frac{18}{11}=\frac{11}{4}x

og du dividerer med selvsamme på begge sider for at finde x:

x=\frac{\frac{3}{7}+\frac{18}{11}}{\frac{11}{4}}
Den øverste brøk regnes ud ved at finde fællesnævner:

\frac{3}{7}+\frac{18}{11}=\frac{3*11}{7*11}+\frac{18*7}{11*7}=\frac{33}{77}+\frac{126}{77}=\frac{159}{77}

Herefter divideres de to brøker med hinanden ved at "flippe" den ene brøk og gange tæller med tæller og nævner med nævner:

x=\frac{\frac{159}{77}}{\frac{11}{4}}=\frac{159*4}{77*11}=\frac{636}{847}

Nu er du helt sikker på at have undgået alle afrundingsfejl, da du har brugt brøker hele vejen igennem og kan nu enten beregne det helt præcise resultat i decimaltal, eller du kan lade resultatet stå, som det er i brøken (matematiklærere foretrækker som oftest brøkversionen, da decimaltallet er meget langt og sikkert afrundet, hvilket giver småfejl).


Svar #13
20. juni 2016 af annahansen2 (Slettet)

#12 Tak for uddybende svar 

Jeg er næste med på det hele, men hvordan laver du højresiden om til en brøk, altså hvordan kan 3x pludselig blive til en brøk fx? og 1/4 på højresiden ´forsvinder´også nemlig..

PÅ forhånd tak 


Brugbart svar (1)

Svar #14
21. juni 2016 af sjls

Nu svarer jeg lige fra mobilen, så jeg har desværre ikke mulighed for at bruge korrekt matematisk notation og symboler. Jeg undskylder derfor på forhånd for et lidt "grimt" og måske forvirrende svar.

Men på højresiden har du stående
3x-(1/4)x

For at lave det om til en brøk, kan du gøre brug af, at du ved, 3 er det samme som 3/1. Du kan så trække 1/4 fra 3/1 ved at finde fællesnævner, så:

3/1-1/4 = 3*4/1*4-1/4 = 12/4-1/4 = 11/4


Skriv et svar til: Hjælp er -x løsningen i denne ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.