Matematik

Ligning med brøker

16. august 2016 af hej908 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hvordan løser man?

\frac{x + 8}{5} - \frac{x-2}{3} = 4


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2016 af Eksperimentalfysikeren

Start med at gangepå begge sider af lighedstegnet med de to nævnere. Saml så led med x på den ene side af lighedstegnet og de andre led på den anden side af lighedstegnet.


Svar #2
16. august 2016 af hej908 (Slettet)

skal jeg så gange med 15 fællesnævneren på begge sider?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. august 2016 af Brusebad (Slettet)

Ja, det er en god ide, at starte med at gange med 15 på begge sider af ligheden.


Svar #4
16. august 2016 af hej908 (Slettet)

 jeg får -24, hvilket jeg ved ikke er korrekt


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. august 2016 af Brusebad (Slettet)

Ok. Prøv evt. at skrive dine udregninger.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. august 2016 af mathon

Ved brøk regning forsynes
flerledede tællere og nævnere med parentes

               \frac{\left ( x+8 \right )}{5}-\frac{(x-2)}{3}=4         FN: = 5 ·3

der multipliceres med fællesnævneren:

               \frac{\left ( x+8 \right )\cdot 5\cdot 3}{5}-\frac{(x-2)\cdot 3\cdot 5}{3}=4\cdot 15

               \left ( x+8 \right )\cdot 3-\left ( x-2 \right )\cdot 5 =60

               \left ( 3x+24 \right )-\left ( 5x-10 \right ) =60

               3x+24 - 5x+10 =60

               -2x+34 =60

               -2x =60-34

               -2x =26

               x =\frac{26}{-2}

               x =-13


Svar #7
16. august 2016 af hej908 (Slettet)

mange tak


Skriv et svar til: Ligning med brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.