Matematik

Bestemme a...

15. september 2016 af Egofaciens (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har en ligning hvor jeg skal bestemme a: ax^2+4x+5=0 så ligningen har én løsning.

Det første jeg startede med er at bruge diskriminantformlen

d = 4^2-4*a*5

herefter får jeg

d = 16-20*a

Men.. Indtil videre kommer det jo blot til at give minus, og derefter skal jeg gange med noget. Men hvordan finder jeg ud af hvad jeg skal gange med, så det kan komme til at se således ud: 16-16 = 0


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2016 af AskTheAfghan

Det bliver en almindelig ligning 0 = 16 - 20a, som du skal løse mht. a. Start med at isolere 20a, og derefter a.


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. september 2016 af mathon

  d=16-4\cdot a\cdot 5=0

           d=16-20a=0

                    16=20a

                    \frac{16}{20}=a

                    a=\tfrac{4}{5}


Svar #3
15. september 2016 af Egofaciens (Slettet)

Tusind tak. Men hvad så hvis der hhx skal være to og 0 løsninger? Skal jeg så bare gøre brug af de formler der er knyttet til hver af de to?


Svar #4
15. september 2016 af Egofaciens (Slettet)

Fx skal jeg for denne ligning 1/2x^2 + bx + 7 = 0

Finde ud af den værdi for b der giver netop to løsninger og den der giver ingen løsninger

Er dog ret meget i tvivl om hvordan jeg skal løse dem


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. september 2016 af mathon

to løsninger kræver

                                    d=b^2-4\cdot \tfrac{1}{2}\cdot 7>0


Svar #6
15. september 2016 af Egofaciens (Slettet)

Så b^2 skal være højere end 14? Kan jeg så bare indsætte hvilket som helst tal?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. september 2016 af AskTheAfghan

#6    Ja, lige netop. Hvis b2 > 14, så b > √14 eller b < -√14.


Skriv et svar til: Bestemme a...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.