Matematik

ligninger

27. september 2016 af Gyldendal1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

løs ligningen --> exp(x^2-1)=1

jeg får det til kvadratroden af 2, men lommeregneren siger plus og minus kvadratroden af 2, hvordan kan det lade sige gøre?

hvordan løser jeg: 2(x-4)/x-1=6

Mange tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2016 af StoreNord

exp(x^2-1)    ligner en parabel.

exp(x^2-1) = 1     =>   x2  -  1 = ln1     =>    x=±1


Svar #2
27. september 2016 af Gyldendal1 (Slettet)

ja, tænkte først at jeg ville finde diskriminanten og så derfra bruge formlen for at finde rødderne, men ved ikke helt a,b, c værdierne,  når det står sådan.

men hvis jeg bare løser ligningen ved at isolere x så får jeg  kvadratroden af 2

forstår stadig ikke helt, hvad du mener med "ln"


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2016 af StoreNord

Jeg har taget den neturlige logaritme på begge sider.  :)

ln(exp(x2-1))  = x2 - 1                         så simpelt er det.


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. september 2016 af mette48 (Slettet)

2(x-4)/x-1=6  forbehold x≠0

lægger 1 til på begge sider

ganger med x hvorved nævneren kan forkortes væk

ganger ind i parentesen

2x-8=7x

trækker 2x fra

deler med tallet foran x


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

#2

Der er ingen af de to løsninger, der er rigtige. Hvor får du de 2 fra? Kan du ikke skrive dine udregninger til os?


Svar #6
28. september 2016 af Gyldendal1 (Slettet)

#5

#2

Der er ingen af de to løsninger, der er rigtige. Hvor får du de 2 fra? Kan du ikke skrive dine udregninger til os?

x^2-1=1 -->    x^2=2  -->   x=kvadratroden af 2


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Den første ligning er forkert. Hvis exp(y) = 1, så er y=0, ikke 1, så første ligning skal være x^2 - 1 = 0.

Derudover, så har man to løsninger til ligninger af formen x^2=a, nemlig x=kvadratrod(a) og x=-kvadratrod(a). En løsning til ligningen skal opfylde, at hvis man ganger den med sig selv, får man a. Det gør -kvadratrod(a), fodi et negativt tal ganget med sig selv giver et positivt tal.


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. september 2016 af StoreNord

#7     

            x2  -  1 = ln1    er da det samme som         x^2 - 1 = 0

og at #2 er ganske rigtig kan man se på vedhæftede billede.     :)

Vedhæftet fil:ligninger.png

Skriv et svar til: ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.