Matematik

find den afledte af 3log5 8x)

02. oktober 2016 af Jegvedingenting - Niveau: A-niveau

Hej

Hvordan finder jeg f'(x), når f(x)=3log_5(x)

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2016 af Capion1

Der gælder

logg x = (ln x) / (ln g)


Svar #2
02. oktober 2016 af Jegvedingenting

ln(x)/3log_5

og den skal så differentieres nu?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. oktober 2016 af Capion1

Differentier

f\left ( x \right )=\frac{3}{\ln 5}\cdot \ln x


Svar #4
02. oktober 2016 af Jegvedingenting

Det vil jeg prøve, men ved du hvad vores 3-tal foran log er? Hvad den kaldes?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2016 af Capion1

Find den afledede funktion af ln x  og gang til sidst med 3/ln 5
3 tallet foran er en konstant og følger med, når man differentierer.


Svar #6
02. oktober 2016 af Jegvedingenting

Okay, tak. jEG prøver.


Svar #7
02. oktober 2016 af Jegvedingenting

Er det korrekt?

Jeg har ladet 3 tallet stå foran vores differentierede form af logx i nævnreren:

https://billedeupload.dk/images/eltDy.png


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. oktober 2016 af AMelev

log(5)? Der er tale om ln ikke log.
3 og ln(5) er begge tal, så 3/ln(5) er også et tal, som bare "følger med", når du differentierer.

f(x)=(\frac{3}{ln(5)})\cdot ln(x)\Rightarrow f'(x)=(\frac{3}{ln(5)})\cdot \frac{1}{x}

Så kan du bruge reglen om at gange brøker, hvis du synes, du vil gøre mere ved den.


Svar #9
02. oktober 2016 af Jegvedingenting

#8

Der står jo log(5) i #0.. men det var muligvis en tastefejl fra min side, mente ln(5).

Men hvis jeg så skal finde f'(8), skal 8 så bare indsættes på x's plads og så differentieres på samme måde?

Tænker på om det ikke bliver to konstanter vi ender med at skulle differentiere, og en konstant differentieret giver jo 0, er det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #10
02. oktober 2016 af Capion1

Funktionen hedder så

f (x)  =  3·(ln 5)·x               ?
f (x)  =  3·(ln 5)·ln x           ?
f (x)  =  3·(ln 5)·log10 x      ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
02. oktober 2016 af AMelev

i #0 står ikke log(5), men log5(x). log5 er den logaritmefunktion, der er den omvendte til eksponentialfunktionen 5x. Der findes en logaritmefunktion loga til hver eneste eksponentialfunktion ax, men normalt bruger vi kun to, nemlig titalslogaritmen log (omvendt til 10x) og den naturlige logaritme ln (omvendt til ex). Hvis vi bliver udsat for loga med grundtal, der ikke er e, omskriver vi den til ln, som #1 angav: log_{a}(x)=\frac{ln(x)}{ln(a)}

f '(8) bestemmes ved at indsætte 8 på x's plads i dit udtryk for f '(x).
Der står ikke (f(8))', som ganske rigtigt giver 0.


Skriv et svar til: find den afledte af 3log5 8x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.