Kemi

Indikator - hvorfor?

13. oktober 2016 af lokpæø (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, jeg skal bruge indikatoren fenolphalein med pK=9 i en titrering, hvor der er ækvalenspunkt ved ca. pH=8,8. Hvor er det lige netop denne indikator, som man bruger?
(Titreringen er eddikesyre med natriumhydroxid)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2016 af jantand

Det må du nok spørge om. Hvis jeg skulle titrere en syre og en base, ville det nok være for at finde ud af hvornår det blev neutralt.

Så ville jeg bruge en indikator der skiftede farve  ved pH 7


Svar #2
13. oktober 2016 af lokpæø (Slettet)

Indikatoren benyttes fenolphalein med pK=9.
Titrer kurven ser således ud:

Skærmbillede 2016-10-13 kl. 13.41.21.png

Mit spørgsmål er hvor netop denne indikator benyttes.


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. oktober 2016 af jantand

Titrerkurven vise at der  ved pH 8,8 stiger pH karftigt og det er ved denne pH indikatoren skifter farve.

Så du kan se det på farveskiftet uden at måle pH værdien , det er det indikatorer bruge til.


Svar #4
13. oktober 2016 af lokpæø (Slettet)

Men hvorfor er fenolphaleins pk lig med 9?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2016 af jantand

Sådan er den lavet . Den er normalt farveløs , men den skifter farve ved ionisering .

Denne indikator er fremstillet af BAYER i Tyskland.

Hvis du vil måle et andet område, hvor pH skifter , så finder du en indikator de passer til det.

Du kender nok lakmuspapir!


Skriv et svar til: Indikator - hvorfor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.