Kemi

Fremstilling af puffer

30. oktober 2016 af froeken98 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Der fremstilles en phoshatpuffer af Na2HPO42*2H2O og NaH2PO4*2H2O med 100 mL destilleret vand. Samt en acetatpuffer med CH3COONa*3H2O med 90 mL destilleret vand og tilsat HCl. 

Rapporten skal indholde en beregning af hvor meget af hhv. 0,05M HCl og 0,05M NaOH, der skal tilsættes til hvert puffersystem for at pH ændres én enhed fra den oprindelige værdi. Sammenlign med de eksperimentelle data. Overvej hvorvidt det er mest rigtigt at anvende alle aktuelle masser og koncentrationer fra laboratoriet eller at anvende værdierne fra opgave D18 når i skal sammenligne med jeres eksperimentelle grafer. 

Hvordan udregnes dette? Og hvorfor bør man overveje om man skal bruge værdier fra eksperimentelle data end den opgave der regnedes inden? Det var netop disse resultater vi benyttede i laboratoriet.

Tak på forhånd :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2016 af Heptan

Beregn pH i pufferopløsningen. Brug derefter pufferligningen til at beregne hvor meget syre eller base der skal tilsættes for at pH ændres 1 enhed.

Fx hvis der tilsættes saltsyre:

\textup{pH}=\textup{pK}_S+\log\left ( \frac{ n_b-n_{HCl}}{n_s+n_{HCl}} \right )

Det er nok en god idé at bruge de eksperimentelle data når I skal sammenligne, fordi I sandsynligvis ikke har afvejet præcis de angivne masser. Men hvis I alligevel har gjort det, gør det jo ikke nogen forskel.


Skriv et svar til: Fremstilling af puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.