Kemi

Alkoholer

04. november 2016 af HFNU (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der en som vil hjælpe mig med den her opgave. Jeg vil ikke bare have svaret. Jeg vil gerne vide hvad opgaven går ud på...og hvordan man bedst kan løse den.

Opgaven er vedhæftet

Vedhæftet fil: Modul 5.3 KEMI.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

· Bestem stofmængden af 1-brompropan ved brug af formlen: n=m/M. 

· Da forholdet mellem 1-brompropan og propan-1-ol er 1:1 (aflæses ud fra reaktionsskemaet) er deres stofmængder....? 

· Brug efterfølgende formlen n=m/M, hvor du nu kender n og M, og herved kan finde massen m. 


Svar #2
04. november 2016 af HFNU (Slettet)

Er det udefra dette her du mener man skal kunne se at stofmængdeforholdet.

CH3CH2CH2Br    +   NaOH     ?    CH3CH2CH2OH     +     NaBr

1-brompropan                                propan-1-ol

Hvordan skal jeg regne stofmængderne ud for de to forskellige stoffer


Svar #3
05. november 2016 af HFNU (Slettet)

Jeg finder n ved at sige : n = m/M.

Men jeg kender kun massen på 1-brompropan. 1g = 14,7g.

Er stofmængden for propan-1-ol det samme som 1-brompropan? Da de reagerer i forholdet 1: 1


Svar #4
05. november 2016 af HFNU (Slettet)

Er det korrekt at stofmængden kan regnes ud på den her måde;

n: 1-brompropan = 14,7g • 79,904= 1174,58


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

#3 Ja deres stofmængder vil være ens. Du kan altid udregne molarmassen for forbindelserne. 

#4 Nej. Indsæt i formlen. Der står jo m divideret med M. Der står ikke gange. 


Svar #6
05. november 2016 af HFNU (Slettet)

Oh ops ja det er rigtig .... :)  

Stofmængden for 1-brompropan, n: 14,7 g : 79,904g =  0,1839 g/mol

Er det rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

Ja metoden er rigtig, men molarmassen er ikke korrekt. 

Stofmængden af 1-brompropan vil være lig med stofmængden af propan-1-ol. 


Svar #8
05. november 2016 af HFNU (Slettet)

men er molarmassen for ikke : 79,904.

Jeg er ikke helt med på hvad det er jeg gør forkert    


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

Hvordan får du det tal? Prøv at vis din udregning. 


Svar #10
05. november 2016 af HFNU (Slettet)

Det jeg mener er at når jeg kigger på brom i det periodiske system; står der det vejer 70,904.

Så det er derfra :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

#10 79,904 som du også skriver de andre steder. Du skal dog ikke bestemme molarmassen for brom men for 1-brompropan. Det er hele molekylet, du skal bestemme det for. 


Svar #12
05. november 2016 af HFNU (Slettet)

eh ja ...det har du ret i.   Jeg ved at jeg burde kunne det her, men jeg tror faktisk ikke helt jeg ved hvordan man finde molarmassen propan også  :)


Svar #13
05. november 2016 af HFNU (Slettet)

Vil du hjælpe mig med det


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

Okay vi tager den sammen så:

Molekylformlen for 1-brompropan er: C3H7Br  (der er 3 C-atomer, 7 H-atomer og 1 Br-atom)

Molarmassen for 1-brompropan er givet ved den samlede molarmasse for de enkelte atomer. Vi finder molarmasserne for de 3 grundstoffer i det periodiske system: 

C: 12,011 g/mol

H: 1,008 g/mol

Br: 79,904 g/mol

Der jo er mere end et atom af C og H, så vi får:

C: 3 · 12,011 g/mol = 36,033 g/mol

H: 7 · 1,008 g/mol = 7,056 g/mol 

Br: 1 · 79,904 g/mol = 79,904 g/mol

Vi lægger dem nu sammen:

36,033 g/mol + 7,056 g/mol + 79,904 g/mol = 122,993 g/mol

Dette er molarmassen for 1-brompropan. Det hele kan samles i en hurtig udregning, hvis det er. 

 3 · 12,011 g/mol + 7 · 1,008 g/mol + 79,904 g/mol = 122,993 g/mol. 


Svar #15
05. november 2016 af HFNU (Slettet)

Ja ok ..så hver gang jeg skal finde molarmassen af et stof skal jeg først finde ud af hvad molekyleformlen er .


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

Ja.


Svar #17
05. november 2016 af HFNU (Slettet)

okay ja. Jeg kan ikke molekyleformlerne udenad ....men dem kan jeg så finde.

Stofmængden for 1-brompropan er så , n:  14,7 g : 122,993 g/mol   =  0,1195 g/mol  


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

Du skal hellere ikke kunne dem udenad - det aflæses ud fra navnet eller ud fra strukturformlen (tæl antallet af forskellige atomer. 

Ja det er korrekt. Prøv at tænk over hvilken enhed du skal have (din er ikke korrekt). 


Svar #19
05. november 2016 af HFNU (Slettet)

Okay ja jeg tror det er bedst for mig at tælle antallet af atomer, men jeg kan ikke fra navnet; 1-brompropan komme frem til at der er : 3 C- atomer og 7 H -atomer 1 Br-atom. 

Er det 0,1195 mol


Brugbart svar (0)

Svar #20
05. november 2016 af Skaljeglavedinelektier

Korrekt. 


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 57 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.