Matematik

Hjælp til statistik

23. november 2016 af Line1122 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan beregner man sandsynligheden ud fra to tal?

Opgave: Hvad er sandsynligheden for, at vægren ved en tømning efter 7 dage overstiger 3500 kg? 
Oplysninger: 
En vognmand har gennem længere tid registreret vægten med følgende resultat: Et gennemsnit på 2520 kg. og en standardafvigelse på 434 kg. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2016 af Therk

Kan vi antage at vægten er normalfordelt?

Hvad betyder sætningen herunder?

[...] vægren ved en tømning efter 7 dage overstiger 3500 kg?

Skal vi finde sandsynligheden for at vægten overstiger 3500 på en af 7 observationer? Skal vi finde sandsynligheden for at den ikke overstiger 3500 på 6 observationer i træk og derefter at den overstiger?


Svar #2
23. november 2016 af Line1122 (Slettet)

Du får lige hele opgave teksten :) 

Ved ugentlige tømninger af en container med dagrenovation har en vognmand gennem længere tid registeret vægten med følgende resultat: Et gennemsnit på 2520 kg. og en standardafvigelse på 434 kg. Antag, at den mængde (X), der dagligt lægges i containeren, er normaltfordelt samt at den mængde der på en uge lægges i constaineren kan beskrives ved: S = X1 + X2 + X3 + X4 + X5 + X6 + X7 

Spørgsmål 1: Hvad er den forventede daglige mængde dagsrenovation og hvad er standardafvigelse. 
Det har jeg regnet til at være: 
E(X) = E(S7)/7 = 2520/7 = 360 som den forventede værdi 
V(X) = V(S7)/7 = 434^2/7 = 26908 og kvadratroden af det er = 164 som er standardafvigelsen 
(Håber det er korrekt) 

Spørgsmål 2: Hvad er sandsynligheden for, at vægten ved en tømning eter 7 dage overstiger 3500 kg.? 
Min første tanke var: (3500-2520)/7 = 140 - eller skal jeg finde svaret via en tabel? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. november 2016 af fosfor (Slettet)

Regn CDF'en ud for N(2520, 434^2) i x=3500, og sig 1 minus resultatet


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2016 af Therk

Spørgsmål 1 er korrekt under antagelsen af at Xi er identisk fordelte og uafhængige. Da opgavebeskrivelsen ikke siger noget om det, må du nævne det i din besvarelse. Det er et fair kriterie at stille. Det er korrekt, fordi summen af normalfordelte uafhænige normalfordelte variable igen er normalfordelt, hvor middelværdien er summen af middelværdierne (med fortegn) og variansen er summen af varianserne (uden fortegn).

Til spørgsmål 2 skal du bruge en tabel, ja. Måske kan et plot hjælpe dig med at se hvad du leder efter; den blå region er sandsynligheden for at vægten overstiger 3500. Computerprogrammer kan også hjælpe dig.

Vedhæftet fil:Rplot01.png

Svar #5
23. november 2016 af Line1122 (Slettet)

Tusind tak, og det er desværre uden hjælpemidler :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2016 af Therk

I så fald kan du benytte at du kan standardisere en normalfordelt variabel ved at trække middelværdien fra og dividere med standardafvigelsen for at få en standardnormalfordelt variabel, som du så må have en tabel for, altå slå

(3500-2520)/434

op i din tabel.


Skriv et svar til: Hjælp til statistik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.