Matematik

Lineær kongruens

17. december 2016 af ElMalek (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan løses denne lineære kongruens:

15403x\equiv 1 (mod 19800)


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. december 2016 af peter lind

Brug Euklids udvidet algoritme

Hvad hr det med lineær kongruens at gøre ?


Svar #2
17. december 2016 af ElMalek (Slettet)

Hvordan anvendes EUA til dette? Man skal altså løse ligningen:

15403a*19800b=1

Kan ikke rigtig sætte mig ind i metoden... 


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. december 2016 af peter lind

Du skal finde x så 15403x+k*19800 = 1

Euklids algoritme leverer to tal u og v så 15403*u+v*19800 = 1


Svar #4
17. december 2016 af ElMalek (Slettet)

Ja, her er der stadig to ubekendte i spil. Jeg forstår, at man først skal bestemme SFD(a,b)=1:

19800=1*15403+4397

15403=3*4397+2212

4397=1*2212+2185

2212=1*2185+27

2185=80*27+25

27=1*25+2

25=12*2+1

Og så er det noget med, at man skal tage den sidste udregning, hvor resten er 1, og regne baglæns. Hvordan gøres dette, kan eksemplificere med et par beregninger. 

Venligst,

//


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. december 2016 af peter lind

1= 25-12*2  =25-12(27-25) = ...


Svar #6
17. december 2016 af ElMalek (Slettet)

1= 25-12*2 = 25-12(27-25)

2=27-1*25=27-1(12*2+1)

25=2185-80*27=2185-80(1*25+2)

Er det her korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. december 2016 af peter lind

fortsat fra #5

= 13*25-12*27 = 13*(2185-80*27) = ...


Svar #8
17. december 2016 af ElMalek (Slettet)

Kan du ikke forklare processen med ord? Jeg forstår det simpelthen ikke. Hvad skete der fra svar 5 til 7?


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. december 2016 af peter lind

jeg ganger ind i parentsen så jeg har en linearkombination af 25 og 27. på  højre side får du så en linearkombination af 2185 og 27. Næste trin er så at eliminere de 27 så du får en ny linearkombination


Svar #10
17. december 2016 af ElMalek (Slettet)

1 = 25-12*2  =25-12(27-25)

  = 13*25-12*27 = 13*(2185-80*27)

  = 13*25-12*(1*25+2) = 13*(2185-80*(1*25+2))

Jeg forstår det beklageligvis ikke. 


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. december 2016 af peter lind

Beklager der er en fejl i 7. Der skal tilføjes -12*27

4397, 2212, 2185, 27, 25, 2, 1

Du  skal systematisk eliminere disse rester bagfra. du starter med  at eliminere 1 af

1= 25-12*2 så du nu har 1 som en linearkombination af 25 og 2

Dernæst eliminere du den mindste rest 2 ved at bruge næstsidste ligning så du har en linearkombination af resterne 27 og 25

Derefter eliminerer du igen den mindste rest 25 ved at bruge ligningen oven over så du får en linearkombination af 2185 og 27

De følgende vil så give linearkombinationerne af 2212 og 2185, dernæst linearkombinationerne 4397 og 2212 så du ender med at have en linearkombination af dine inputdata


Skriv et svar til: Lineær kongruens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.