Matematik

Mat opgave om bølger på dybt vand

09. januar 2017 af gymnasieleven (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej en der kan hjælpe mig med denne matematik opgave? Jeg er helt lost og det er den sidste opgave jeg mangler at regne før jeg kan aflevere den...

Opgaven er vedhæftet


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. januar 2017 af MatHFlærer

Benyt 

F_y=F_{x}^{a}

Dvs.

(r_y+1)=(r_x+1)^a


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. januar 2017 af MatHFlærer

Og lægger også lige billedet op her ;-)


Svar #3
09. januar 2017 af gymnasieleven (Slettet)

Jeg var indlagt da min klasse lærte at bruge formlen... Kan du hjælpe mig med hvordan jeg skal sætte det ind? tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. januar 2017 af MatHFlærer

Nederen, det jeg ked af. Fy=Fxanvendes når du har med potensfunktioner at gøre. F er faktisk fremskrivningsfaktoren, dvs. F=1+r eller F=r+1 om man vil. Så Fy er faktisk ry+1, tilsvarende for Fx.

Så i din opgave har du altså x og y. Her gælder, at x er bølgelængden (husk det!) og y er bølgens hastighed (husk også den!). 

I spørgsmål a skal du finde ud af, hvor mange procent bølgelængden er større (x), hvis hastigheden (y) øges med 25%. 

Lad mig skubbe dig i gang. Brug denne formel:

Fy=Fxa=(ry+1)=(rx+1)a du har fået oplyst følgende:

ry=0.25 (fordi 25%/100=0.25), a=0.5 så du skal finde rx prøv :-)


Svar #5
09. januar 2017 af gymnasieleven (Slettet)

Så det ville være forkert at sætte en ligning op sådan her: 

0,25=1,24·x^0,50? :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. januar 2017 af MatHFlærer

Ja desværre. Jeg kan prøve at sætte et eksempel op, som du kan overveje.

-------------------------

Eksempel:

En køber (x) får større interesse til en vare (y), hvis den vare bliver større... Modellen er y=1.11x0.6 

a) Hvor stor en interesse får køberen, når varerens størrelse øges med 21%? 

Løsning:

Vi ved, at køberens interesse er x og vareren er en størrelse, som er y. Så vi skal anvende Fy=Fxa

Så vi opstiller en ligning og anvender formlen ovenfor. Men først omregner vi 21% til 0.21 som er vores ry

(ry+1)=(rx+1)a så vi indsætter det vi ved:

(0.21+1)=(rx+1)0.6 og løser vi ligningen får vi rx=0.373. Dette ganges med 100%, så konklusionen er:

Hvis vareren øges med 21%, så øges køberens interesse med 37% 

---------------------------

Gav det mening? :-) Prøv at anvend mit eksempel på din opgave


Svar #7
09. januar 2017 af gymnasieleven (Slettet)

Alt det du har skrevet giver mening, men har ingen ide om hvordan du har fået (0.21+1)=(rx+1)^0,6 til at give 0,373?...


Svar #8
09. januar 2017 af gymnasieleven (Slettet)

For når jeg prøver ay regne det ud giver det 1,6...


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. januar 2017 af MatHFlærer

Jeg løser ligningen 


Svar #10
09. januar 2017 af gymnasieleven (Slettet)

Okay, jeg har lige fået regnet min opgave ud og mange tak har virkelig forstået det. Du er rigtig god til at forklare, det skal du virkelig vide :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. januar 2017 af MatHFlærer

Mange tak for det. Det jeg glad for. :-) Hvad har du fået rx til? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. januar 2017 af SuneChr

x skal iflg. teksten opløftes i 1/2 og ikke i 0,6
y = 1,24·x0,5
1,25y = 1,24(kx)0,5
1,25y = k0,51,24x0,5
k0,5 = 1,25
k = 1,5625 = (1 + 0,5625)   som er 56,25% øgning af x.


Svar #13
09. januar 2017 af gymnasieleven (Slettet)

(0,25+1)(rx+1)^0,50

= 1,25 = rx+1)^0,50

= 0,50(kvadratrod)1,25 = rx + 1 

= 0,50(kvadratrod)1,25 + 1 = rx

rx =  (0,50(kvadratrod)1,25 + 1) = 5,0625

5,0625 · 100& = 506,25

Men jeg kan se at det ikke giver helt mening? Hvad er det jeg har gjordt galt?


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. januar 2017 af MatHFlærer

Uha ja, den går ret galt. :-) den går galt her:

0,50(kvadratrod)1,25 + 1 = rx

fordi der skal stå følgende:

0,50((kvadratrod)1,25) - 1 = rx

Det vil se sådan ud:

r_x=\sqrt[0.5]{1.25}-1


Svar #15
09. januar 2017 af gymnasieleven (Slettet)

så ser det her bedre ud?

(0,25+1)(rx+1)^0,50

= 1,25 = rx+1)^0,50

= 0,5(kvadratrod)1,25 = rx + 1 

= 0,5(kvadratrod)1,25 + 1 = rx

rx =  (0,5(kvadratrod)1,25) - 1= 0,5625

0,5625 · 100% = 56,25, så bølge længden bliver øget med 56,25% når bøgle hastigheden stiger med 25% :))


Brugbart svar (1)

Svar #16
09. januar 2017 af MatHFlærer

Ja nydeligt! :-)


Svar #17
09. januar 2017 af gymnasieleven (Slettet)

Ihhhh, har aldrig sådan rigtig følt mig god, men her føler jeg at jeg godt kan finde ud af det lidt!! :-) :-)


Brugbart svar (0)

Svar #18
09. januar 2017 af MatHFlærer

Young mathematician! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #19
09. januar 2017 af SuneChr

Rodtegn q√ giver kun mening for q = 1, 2, 3, ...
Man har   a^{\frac{p}{q}}=\sqrt[q]{a^{p}}  og for    p = 1, 2, 3, ...


Skriv et svar til: Mat opgave om bølger på dybt vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.