Fysik

Opgave om lysets bølgelængde.

02. februar 2017 af hejheeejdetmig (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! har nogle spørgsmål til en opgave..

Den lyder således: 

Et gult lys sendes fra en natriumlampe, igennem et optisk gitter med 300 linjer pr mm. Afbøjningsvinklen Φ5 til 5. orden måles til 58,6º. Bestem lysets bølgelængde...

Tror selv at jeg skal bruge denne formel: λ=d*sin(Φ1)

men er lidt i tvivl, da jeg hele tiden får det forkerte resultat.. har facit btw:) 

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2017 af peter lind

Du skal bruge 5*λ = d*sin(Φ5)


Svar #2
02. februar 2017 af hejheeejdetmig (Slettet)

Altså:

5*λ = 300*sin(58,6) ??

tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2017 af peter lind

De 300 lyder forkert. Hvad er enheden ?


Svar #4
02. februar 2017 af hejheeejdetmig (Slettet)

nm tror jeg


Svar #5
02. februar 2017 af hejheeejdetmig (Slettet)

Jeg får et tal ud af beregningen.. men det passer bare ikke til facit:/

Mit resultat= 256 nm

Facit= 569 nm

??


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. februar 2017 af peter lind

hvad har du præcist gjort? Kan jeg ikke får nogle flere oplysninger om gitterkonstanten ?


Svar #7
02. februar 2017 af hejheeejdetmig (Slettet)

Har de informationer, som der står i spørgsmålet...


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. februar 2017 af peter lind

det er jeg ikke sikker på. I hvert fald. Der mangler enheder. Skriv ordret ned hvad der står om den gitterkonstant i opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. februar 2017 af Eksperimentalfysikeren

Du skriver, at gitteret har 300 linier pr mm. Så er gitterkonstanten IKKE 300. Du skal dividere 1mm med antallet af linier. Så  har du gitterkonstanten, men med en upraktisk enhed, nemlig mm, men det klarer du ved at regne om til nm.


Svar #10
02. februar 2017 af hejheeejdetmig (Slettet)

ok super! Har fundet ud af det;) Tusinde tak for din hjælp


Skriv et svar til: Opgave om lysets bølgelængde.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.