Matematik

hvad er x

03. februar 2017 af RaIIe (Slettet) - Niveau: 9. klasse

a. 4x+7 = -1+2x    b. 4x-15 = -2x+8    c. 3x+½-x =2 + x + 6

forstår ikke hvad er x, så i må meget gerne hjælpe mig med at regne dem ud :-D


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2017 af StoreNord

Du skal samle x-leddene på venstre side, og tal-leddene på højre side.

Når du så har reduceret til eet led på hver side, dividerer du begge sider med det tal, der står foran x.


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. februar 2017 af vikinatorr (Slettet)

4x+7 = -1+2x    b. 4x-15 = -2x+8    c. 3x+½-x =2 + x +

A) 4x+7 = -1+2 -> 4x+8=2x -> 8=-2x -> -2x=8 -> x= 8/-2 -> x=-4

B) 4x-15 = -2x+8 -> 4x = -2x+8+15 -> 4x = -2x +23 -> 6x = 23 -> x = 23/6

C) 3x+½-x =2 + x + 6 -> 2x+½ = 2+x+6 -> 2x+½ = x+8 -> x+½ = 8 -> x = 7.5

x er bare et ukendt tal. Det kan være alt. Så for dig gælder det om at finde x'et. Det gør du ved at isolere x. Man isolere x ved at reducere x så meget som muligt, indtil der står x= et-eller-andet. Det har jeg gjort i alle 3 opgaver. Hver gang du vil flytte noget over på den anden side af lighedstegnet, så skal det modsatte gøres. Altså, hvis vi har en ligning der hedder 2x+5=-1+3x så flytter jeg +5 over lighedstegnet, som så bliver til -5. Så ligningen ser sådan ud: 4x=-1+2x-5. Så regner jeg -1-5 ud, som bliver til -6, så nu ser ligningen sådan ud: 4x=-6+2x. Nu flytter jeg så "+2x" over lighedstegnet som så bliver til -2x. Så nu ser ligningen sådan ud: 4x-2x=-6. Så regner jeg det ud: 2x=-6. Her kommer der en regel for x. Der står ALTID gangetegn mellem x og et tal. Så fx: 4*x, 2*x, 10*x, 9295*x, -9999*x and so on... Pointen er at det er ligemeget hvilket tal der står, så står der altid gangetegn mellem x'et og tallet.

Håber at jeg kunne hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2017 af StoreNord

Jeg ville nu have ventet, til han spurgte igen.


Svar #4
03. februar 2017 af RaIIe (Slettet)

tak for hjælpen, havde alle rigtigt ud over b, så har da forstået lidt :D


Svar #5
03. februar 2017 af RaIIe (Slettet)

fordi jeg havde skrevet forkert


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. februar 2017 af vikinatorr (Slettet)

Super, hvis du havde ret i 2 af dem så behøvede jeg ikke at give hele den tale om hvordan man regner med x, oh well, der er vel andre der kan få brug for det.

-Det var så lidt :)


Svar #7
03. februar 2017 af RaIIe (Slettet)

dit svar hjalp mig stadig, kan jo altid gå tilbage og læse det hvis jeg har problemer :D


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. februar 2017 af PeterValberg

#0
Ralle, jeg vil anbefale, at du sætter tid af til at se nogle gode videoer,
der gerne skulle hjælpe dig til at forstå principperne i reducering og
ligningsløsning :-) her er et link til en videoliste, der gerne skulle give
dig den informtion, du harbehov for.

< LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. april 2020 af Antoncolding

Hvad er x når ligningen er (x-5)*(x+5)=200??


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. april 2020 af PeterValberg

(x-5)(x+5)=200

x^2-25=200

x^2=225

x=\pm\sqrt{225}

x=-15\quad\vee\quad x=15

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. december 2020 af Alex161e (Slettet)

Hvad er x hvis ligningen er 

1. 26 - x = 15

2. 6x + 11 = 53

3. 6(x - 5) = 18


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. december 2020 af PeterValberg

1) 9
2) 7
3) 8
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. december 2020 af PeterValberg

#11 Se eventuelt her < LINK >, hvordan du løser ligninger

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. december 2020 af StoreNord

#11    Og når man har fundet, hvad x er, bør man gøre prøve. Det vil sige, at man skal prøve at indsætte det fundne x i den oprindelige ligning og se om det passer.

For selv de bedste kan fejle.

Hvis man ikke gør prøve, kan man risikere at få et nul for opgaven.


Skriv et svar til: hvad er x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.