Matematik

Hjælp til forkortelse af brøker!!! HJÆLP

15. februar 2017 af mikiemause (Slettet) - Niveau: B-niveau

HEJ! 

Jeg skal have hurtigt hjælp til at løse dem her og jeg kan simpelthen ikke finde ud af det. Nogle søde mennesker derude der kunne hjælpe? Der står at man skal bruge kvadratsætningerne til at løse dem og jeg har intet forstand på det.. 

(a^2-6a+9)/(a^2-9)

(4a^2-4ab+b^2)/(4a-2b)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2017 af StoreNord

Den 3-ledede parentes er kvadratet på en 2-ledet størrelse; hvilken?


Svar #2
15. februar 2017 af mikiemause (Slettet)

Det skal ikke være i parantes rigtigt, ved ikke hvorfor den er blevet det. 2 sek \frac{a^2-6a+9}{a^2-9} 

\frac{4a^2-4ab+b^2}{4a-2b}


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. februar 2017 af fosfor (Slettet)

\frac{4a^2-4ab+b^2}{4a-2b}= \frac{(2a-b)^2}{4a-2b}= \frac{(2a-b)^2}{2(2a-b)}= (2a-b)/2 = a-b/2


Svar #4
15. februar 2017 af mikiemause (Slettet)

Kan jeg også få hjælp til den anden? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. februar 2017 af StoreNord

(a^2-6a+9)/(a^2-9)                    =               \frac{(a-3)^{2}}{(a+3)(a-3)}

"Differencen mellem to tals kvadrater er deres sum gange deres differens".


Svar #6
15. februar 2017 af mikiemause (Slettet)

Men den her er ikke forkortet mest, er den? Jeg kan ikke rigtig se hvad der er sket i regnungen for at du er nået dertil.. :(


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. februar 2017 af StoreNord

Tælleren var kvadratet på en to-ledet størrrelse, og nævneren var differencen mellem to tals kvadrater. Nu må du selv forkorte videre.            :)


Svar #8
15. februar 2017 af mikiemause (Slettet)

Tak for tålmodigheden, men jeg forstår ikke det med differens og to-leddet størrelse.. :( 


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. februar 2017 af StoreNord

"Differencen mellem to tals kvadrater er deres sum gange deres differens".

a2-9  =  a2 - 32          altså  "Differencen mellem to tals kvadrater"


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. februar 2017 af JLO9 (Slettet)

Det gælder at 

\frac{a^{2}}{ab} = \frac{a \cdot a}{a \cdot b} = \frac{a}{b}

og efter samme mønster er 

\frac{(a-3)^{2}}{(a+3)(a-3)} = \frac{a-3}{a+3}


Skriv et svar til: Hjælp til forkortelse af brøker!!! HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.