Matematik

Find a og b for f(t)=b*a^t

03. marts 2017 af mariadaniel (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hejsa
Jeg har været fanget i denne opgave i en uge nu og jeg kan desværre ikke få fat i matematik lærer pt
Opgaven er vedhæftet

Jeg har prøvet at udregne opgaven ved hjælp af formlerne for eksponentiel a=root(((y2)/(y1)),x2-x1) og b=((y1)/(a^(x1))), men jeg kan ikke få det til at passe. Jeg har også prøvet med hjælp fra mit CASværktøj at lave et regneark med tabellen og efterfølgende sat den ind i et diagram, men heller ikke dette kan jeg får til at passe.

Jeg håber at der er en derude som kan forklare mig hvad jeg skal gøre, i hvert fald til opgave a :)

Mvh
Vedhæftet fil: IMG_1829.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2017 af Mathias7878

Hvilket CAS-værktøj bruger du? 

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. marts 2017 af OliverHviid

Kan du ikke bare anvende eksponentiel regression? Det burde virke...


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2017 af Mathias7878

a) Lav eksponentielregression, aflæs funktion, bemærk her, at a og b er byttet rundt, dvs. a er b, og b er a, har vedhæftet regressionen

b) Indsæt x=6 ind i din funde funktion

c) r = a-1*100 = (1.17892-1)*100 = 17.892 % 

- - -

 

 

Vedhæftet fil:hej.PNG

Svar #4
03. marts 2017 af mariadaniel (Slettet)

Ahh, jeg var kommet til at skrive årstallene i stedet for 0, 1, 2 osv

Når jeg regner den efter forstår jeg dog ikke at jeg får den til 2004=305,445

2005=360,095

2006=424,523

2007=500,479

2008=590,025

Når det ikke er de tal der står i min tabel har jeg så lavet en fejl eller skal jeg se bort fra det og så bare udregne 2010=820,048?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. marts 2017 af Mathias7878

Du har ikke lavet nogen fejl. Det er fordi, regressionen finder den linje, der passer bedst ud fra de punkter, du har givet den. Punkterne vil derfor altid være en smule afvigende. Du skal indsætte x=6 ind i den funktion, du har fundet ved at lave eksponentiel funktion, da x betegner antal år efter 2004 (2010-2004 = 6 år)

- - -

 

 


Svar #6
03. marts 2017 af mariadaniel (Slettet)

Super! Mange tusind tak for hjælpen, du reddede virkelig lige min dag :-)


Skriv et svar til: Find a og b for f(t)=b*a^t

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.