Matematik

ligninger

01. april 2017 af HTXB (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen, sidder og laver lidt matematik til aflevering og er gået lidt i stå i denne:

"x^3+3x^2+3x-26". 

Er der nogle der har en muligt og forståeligt bud?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. april 2017 af OliverHviid

Hvad spørger du om helt præcist? Der er intet "=", så det er svært at se hvad du prøver at løse..


Svar #2
01. april 2017 af HTXB (Slettet)

Hovsa, kan jeg godt se. Den hedder x^3+3x^2+3x-26=0


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2017 af mathon

mulige heltallige løsninger:   \left \{\; \mp 1,\mp 2,\mp 13,\mp 26 \right.\left. \right \}

           x^3+3x^2+3x-26=(x-2)(x^2+5x+13)=0


Svar #4
01. april 2017 af HTXB (Slettet)

Altså skal finde x og ved via CAS-værktøj at løsningen er "2", men hvordan kommer dertil?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. april 2017 af mathon

mulige heltallige løsninger:   \left \{\; \mp 1,\mp 2,\mp 13,\mp 26 \right.\left. \right \}

brug inpektionsmetoden.


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. april 2017 af Eksperimentalfysikeren

Hvis der er en heltallig løsning, vil dens numeriske værdi gå op i den nummeriske værdi af konstantleddet. Det kan du se af, at polynomiet kan omskrives til (x-r1)(x-r2)(x-r3), så konstantledde kan skrives som r1r2r3. Det er derfor en god idé at prøve med de tal, som er vist i #5, og se, om et af dem passer.

Hvis ikke dette giver gevinst (det gør det her), kan man slå en formel op og benytte den til at finde én af rødderne. Søg på "trediegradsligning" på nettet, så finder du formlen.

En anden mulighed er at benytte en numerisk metode. Der er to, der ligner hinanden en del. I begge metoder benytter man to x-værdier, x1 og x2, hvor x1 vælges, så den med sikkerhed er mindre end alle tre rødder, mens x2 er større end rødderne. Et godt startsted er x1 = - summen af de numeriske værdier af koefficienterne og x2 = + summen af de numeriske værdier af koefficienterne.

Find nu de tilsvarende funktionsværdier. Den ene er positiv, den anden negativ. Find nu en tredie x-værdi. Det er her, der er forskel på metoderne. Ved bisektion vælges x3 som midtpunktet mellem x1 og x2. I den anden metode findes skæringspunktet mellem linien gennem (x1,P(x1)) og (x2,P(x2)). Find P(x3) og se på fortegnet. Du erstatter nu en af de første x-værdier med x3, så du stadig har, at P(x1) og P(x2) har forskelligt fortegn. Derefter gentager du, til du har fundet en tilstrækkeligt nøjagtig værdi. Bisektionen er den nemmeste at udføre, men den anden metode er ofte hurtigere.


Svar #7
02. april 2017 af HTXB (Slettet)

Tusind tak :) jeg vil forsøge


Skriv et svar til: ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.