Kemi

halveringstid

27. maj 2017 af Unintended96 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Halveringstiden for henfaldet O-15 er 2,1 min. Hvor lang tid går der før 0,1 % af den oprindelige mængde af isotopen er tilbage?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2017 af peter lind

Løs ligningen 0.001 = (½)t/T  hvor T er halveringstiden


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. maj 2017 af mathon

          \small 10^{-3T} =\left ( \frac{1}{2} \right )^t

          \small 10^{-3T} =2^{-t}

          \small 10^{3T} =2^{t}

          \small 3T =\log(2)\cdot t

          \small t=\frac{3T}{\log(2)}


Svar #3
28. maj 2017 af Unintended96 (Slettet)

Mathon hvor indsætter du 2.1 min ? jeg forstår hellere ikke hvor 10 kommer fra? hvilken formel bruger du?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. maj 2017 af mathon

T indsættes her

          \small t=\frac{3\cdot (2{,}1\; min)}{\log(2)}=20{,}9\; min

          0{,}1\%=0{,}1\cdot 10^{-2}=10^{-1}\cdot 10^{-2}=10^{-1+(-2)}=10^{-3}.


Svar #5
29. maj 2017 af Unintended96 (Slettet)

Jeg forstår stadig ikke hvrodna du udleder det? Du bruger jo ikke halveringstiden formel?

T 1/2 = ln(1/2)/ln(a)


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2017 af mathon

sammenhængen:

          den eksponentielle funktion:
                                                         \small N(t)=N_0\cdot a^t; \; \; \; \; \; \; \; 0<a<1
hvor
          \small \ln(a)=\frac{\ln(\frac{1}{2})}{T_{\frac{1}{2}}}

          \small e^{\ln(a)}=e^\frac{\ln(\frac{1}{2})}{T_{\frac{1}{2}}}

          \small a=\left (e^{\ln\left (\frac{1}{2} \right )} \right )^{\frac{1}{T_{\frac{1}{2}}}}

          \small a=\left (\frac{1}{2} \right )^{\frac{1}{T_{\frac{1}{2}}}}

                                                         \small N(t)=N_0\cdot a^t

                                                         \small N(t)=N_0\cdot \left (\frac{1}{2} \right )^\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}


Skriv et svar til: halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.