Matematik

Bestem x ud fra y - eksponentiel funktion

04. juni 2017 af 1999hjælp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP.

Jeg skal i mit eksamensspørgsmål forklare nedenstående, men ved ikke hvordan jeg skal gribe det an. Håber i kan hjælpe :)

Forklar hvordan man bestemmer x, når man kender y i en eksponentiel funktion.

Tak på forhånd :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2017 af GalVidenskabsmand (Slettet)

y = b * ax  <=>

y/b = ax

Så tager man logaritmen på begge sider

log(y/b) = log(ax)

Så bruger man at log(ax) = x*log(a)

log(y/b) = x*log(a)  <=>

x = log(y/b)/log(a)


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2017 af peter lind

Man løser ligningen y=b*ax hvor y er kendt. Tag logaritmen på begge sider af lighedstegnet. Da logaritmen er en monoton funktion vil der også gælde lighedstegn der


Svar #3
04. juni 2017 af 1999hjælp (Slettet)

#1

y = b * ax  <=>

y/b = ax

Så tager man logaritmen på begge sider

log(y/b) = log(ax)

Så bruger man at log(ax) = x*log(a)

log(y/b) = x*log(a)  <=>

x = log(y/b)/log(a)

Men ved du om de mener kan skal svarer på spørgsmålet med tal eller bare isolere x, som du har vist her?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2017 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Nu isolerede jeg x i den generelle formel for en logaritmisk funktion

y = b*ax

Men du kan vel også vise fremgangsmåden med et konkret eksempel.


Svar #5
04. juni 2017 af 1999hjælp (Slettet)

#2

Man løser ligningen y=b*ax hvor y er kendt. Tag logaritmen på begge sider af lighedstegnet. Da logaritmen er en monoton funktion vil der også gælde lighedstegn der

Men ved du om de mener kan skal svarer på spørgsmålet med tal eller bare isolere x?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. juni 2017 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Der er jo ikke givet nogen konkrete tal. Du skal bare beskrive fremgangsmåden. Altså hvordan du isolerer x i formlen

y = b*ax


Svar #7
04. juni 2017 af 1999hjælp (Slettet)

Mange tak for hjælpen 


Skriv et svar til: Bestem x ud fra y - eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.