Fysik

modeldannelse i fysik?

13. juni 2017 af emsen0 (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej
har et eksamens spørgsmål hvor jeg er i tvivl om hvad der menes med modeldannelse ? 
håber på der er en der kan hjælpe :-) 

spørgsmålet lyder: 


33-34 Energi
 
Prøvens første del omfatter en præsentation indenfor det overordnede emne endvidere skal følgende indgå (Det relevant forsøg må her også meget gerne indgå): 
Modeldannelse og ohms lov
 
I den efterfølgende samtale kan følgende bl.a. indgå (Disse må naturligvis også indgå i din præsentation): 
Proportionalitet, omvendt proportionalitet, effekt, kWh  
 
Relevant forsøg: 
Eftervisning af Ohms lov


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2017 af hesch (Slettet)

Jeg vil mene, at en "model" er en teoretisk analogi til en virkelig ting. Fx i en model for en transformer, kan man lade jerntab være repræsenteret af en modstand, hvori der afsættes effekt(tab). Man bryder transformerens sammesatte virkemåde ned i ideelle delelementer, og sammenstykker disse delelementer i en model, hvorpå der kan regnes løs med variation af visse størrelser.

Jeg ved snart ikke hvordan man nedbryder en modstand i delelementer. Det skulle måske være at erstatte en 2Ω modstand med to 1Ω modstande i serie?

Der kunne menes at skitsere en forsøgsopstilling med dennes amperemeter, voltmeter osv., men det er en model for forsøgsopstillingen, ikke for modstanden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juni 2017 af Number42 (Slettet)

Modellen V = R I som er Ohms lov

I er proportional med V og omvendt proportionel med R

effekten er P= V I  = V^2/R = R I^2

eftervis: tag en stabil spænding og forskellige modstande . Mål strømmen og plot strøm som funktion af 1/R

eller tag en fast modstand og varier spændingen , mål strømmen og plot strøm som funktion af spænding.

Brug ikke et batteri, det har en indre modstand som varierer med batteriets temperatur som jo varierer under forsøget efter som batteriet varmer op. Man kan ikke eftervise Ohms lov nøjagtigt med et batteri

Og Ohms lov staves med stort fordi det er et navn. Enheden staves med lille (ohm) fordi enheder der er navne staves med lille bogstav. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juni 2017 af hesch (Slettet)

Slår man op i Den danske Ordbog, finder man den mest nærliggende forklaring på ordet "model" i denne sammenhæng ved:

4.
skematisk beskrivelse eller anskueliggørelse af en abstrakt, kompliceret størrelse eller sammenhæng
grammatik: model af NOGET
Eksempler: matematiske modeller,   opstille modeller


Modellen V = . . . . ,  er en forskrift/ligning til beregning af en spænding, men formulerer man den fx:

output/input = overføringfunktion  alias  I/V = 1/R , begynder det at antyde en model, der benyttes til netop at bestemme overføringsfunktioner ( fx for tidligere nævnte transformer i #1 ).

Man kan anvende et batteri til forsøg, hvis man har præcisionsinstrumenter til måling af polspænding og strøm i sin opstilling, ( ved ikke hvordan man "tager en stabil spænding" ).


Skriv et svar til: modeldannelse i fysik?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.