Matematik

Hvilket symbol er det her?

02. september 2017 af Anonnymemig123 - Niveau: 9. klasse

Hej.

Jeg har lige fået en matematikaflevering for, som jeg er ret godt i gang med.

Men jeg er stødt på et symbol som jeg aldrig før har set, det her ±

Jeg har søgt lidt på den, og nogle skriver at det er et plus OG et minus tegn, det forstår jeg SLEt ikke.

Vil i ikke nok hjælp med at forklare mig hvad det betyder mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. september 2017 af StoreNord

Når du skal løse en andengrads-ligning med diskriminant-metoden,

skal du bruge     ±kvadratroden af diskriminanten.

Løsmningen på ligningen   x²=9   er ±3.

Et mål på en tegning kan have en tolerance på      ±0,5 mm.

Det udtales plus minus. Men hvis man dividerer ±3 med -1 bliver det logisk set til \mp, altså minus plus.


Svar #2
02. september 2017 af Anonnymemig123

Mange tak fordi du prøvede at forklare... Men ærligtalt forstår jeg ikke en dyt 


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. september 2017 af StoreNord

±3            er to tal:     3 og   -3.

Ellers lad os se på dit problem.


Svar #4
02. september 2017 af Anonnymemig123

Jeg forstår nu at det er to tal.. men hvordan regner jeg så det her ud? 

(189+167 / 2 + 6,5) ± 8,5


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2017 af StoreNord

189+83,5+6,5  ±8,5  =  279± 8,5

Det ligner et mål med en tålerance, målet er i intervallet     270,5  til   287,5.

Eller også er det 2 rødder til en 2. gradsligning.


Svar #6
02. september 2017 af Anonnymemig123

Jeg kender godt svaret, men jeg ved bare ikke hvordan udregningen er.

For resten er svaret 184,5


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. september 2017 af StoreNord

Eller også er det 2 rødder til en 2. gradsligning:Hvilket symbol er det her.png


Svar #8
02. september 2017 af Anonnymemig123

Mangler du måske ikke at dividere med 2?

det har ikke noget med en 2. gradsligning af gøre


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. september 2017 af StoreNord

#6    Ja, men så skulle du ha skrevet sådan her:     (189+167) / 2 + 6,5) ± 8,5

Dèt gir rigtignok 184,5.

Men du skrev:                                                (189+167 / 2 + 6,5) ± 8,5


Svar #10
02. september 2017 af Anonnymemig123

Ups.. Det har du nok ret i, men udregningen er stadig forvirrende 


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. september 2017 af StoreNord

              189+83,5+6,5 \pm 8,5 = 279\pm 8,5= \left\{\begin{matrix} 270,5\\ 287,5 \end{matrix}\right.


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. september 2017 af fosfor (Slettet)

((189+167) / 2 + 6.5) ± 8.5 = 
(356 / 2 + 6.5) ± 8.5 =
(178 + 6.5) ± 8.5 =
184.5 ± 8.5

Sidstnævnte betyder (afhængigt af kontekst) en af disse
1. Intervallet [184.5 - 8.5 ; 184.5 + 8.5]
2. De to tal 184.5 - 8.5 og 184.5 + 8.5


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. september 2017 af Eksperimentalfysikeren

± bruges i to betydninger.

Ligningen x2=9 har to løsninger, nemlig (x=+3)∨(x=-3), hvilket skrives kort x=±3.

Derudover bruges tegnet til angivelse af en tolerance, f.eks. betyder 5,0±0,2, at en målt værdiligger i intervallet [4,8;5,2].

Desværre er der nu kommet en ny skik. Den stammer fra anvendelsen ved tolerance, idet man skriver ca. 5 som 5± og endda som ±5. Det er en skik, der stammer fra Holland. Den er ret uheldig, men vi må se, hvad den udvikler sig til.


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. september 2017 af SuneChr

Man skal være opmærksom på, at ligningen
x2 = 1  har løsningerne  x = ± 1

Derimod har ligningen
x=\sqrt{1}      kun den ene løsning x = 1 


Skriv et svar til: Hvilket symbol er det her?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.