Matematik

løsning af ligning med x i både tæller og nævner

10. september 2017 af Alexandravest (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej håber der er nogen der kan hjælpe mig igang med denne ligning 

(2x-4)/(x-2) =- 2 

tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2017 af SuneChr

Sæt 2 udenfor parentes i tælleren.
Forkort.
Højresiden skal være + 2 for at ligningen skal passe.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. september 2017 af OliverHviid

.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2017 af hesch (Slettet)

Mere generelt løses en sådan ligning ved at skrive begge sider som en brøk, hvorefter man "ganger over kors".

Her:    ( 2x - 4 ) / ( x - 2 ) = -2 / 1      

→      1 * ( 2x - 4 ) = -2 * ( x - 2 )

→      ( 2x - 4 ) = ( -2x + 4 )

→      4x = 8

→      x = 2

MEN det medfører jo, at i opgavens brøk divideres med 0, og det må man ikke.

Hvis opgavens højreside = +2 ( som foreslået i #1 ), findes på samme måde at

2x - 4 = 2x - 4

hvilket så giver løsningen, at x kan have alle værdier bortset fra 2.

Prøv selv at indsætte forskellige værdier for x i opgaven:  Ligningen stemmer.


Skriv et svar til: løsning af ligning med x i både tæller og nævner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.