Matematik

Kan det egentlig passe?

11. september 2017 af Roxanna - Niveau: B-niveau

Hej jeg har et hurtigt spørgsmål: 

Er det rigtigt at resultatet af denne ligning xy+x^2/xy

bliver til 1xy? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2017 af Anders521

Hejsa,

hvis du mener (xy+x2)/(xy) eller xy+x2/xy, så er svaret nej. 


Svar #2
11. september 2017 af Roxanna

Okay er resultatet så 3xy? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2017 af alexandersvanholm

\frac{xy+x^2}{xy}

Ser den således ud?


Svar #4
11. september 2017 af Roxanna

Ja, det gør den 


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2017 af alexandersvanholm

Benyt dig af eksponent reglen

\:a^{b+c}=a^ba^c

hvor det i denne sammenhæng er

x^2=xx

=x\left(x+y\right)

=\frac{x\left(x+y\right)}{xy}

Altså

=\frac{x+y}{y}


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. september 2017 af Anders521

Du kan omskrive udtrykket i #3 som en sum af to brøker. Forresten kan du vise os hvordan du når frem til 3xy?


Svar #7
11. september 2017 af Roxanna

Okay det er vel også reducering så eller...? 


Svar #8
11. september 2017 af Roxanna

Her er min udregning: 

Ligningen er jo: xy+x2/xy 

xy/xy + x2/xy 

xy/xy + x*x/xy 

3xy/xy 

Er det så rigtigt at det bliver til 2x? fordi xy og xy går ud med hinanden. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. september 2017 af Anders521

Okay det er vel også reducering så eller...? 

Ja, denne opgave omhandler reduktion, dvs. du omskriver eller simplificere et udtryk til et andet udtryk ved brug af gængse regneregler.


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. september 2017 af fosfor (Slettet)

Ligningen er ikke xy+x2/xy, men (xy+x2)/xy

Førstnævnte betyder
xy+\frac{x^2}{xy}


Svar #11
11. september 2017 af Roxanna

Når okay, jeg ved ikke lige... Den så i hvert fald ud sådan ud i formuleringen. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. september 2017 af Anders521

Her er min udregning: 

Ligningen er jo: xy+x2/xy 

xy/xy + x2/xy 

xy/xy + x*x/xy 

3xy/xy 

Er det så rigtigt at det bliver til 2x? fordi xy og xy går ud med hinanden. 

Men resultatet du nu giver er 3xy/xy, hvor før skrev du 3xy. Og du siger at hvis "xy og xy går ud med hinanden" så får du 2x? Det er ikke nem at gennemskue din tankegang, men de første af du skriver er korrekt: du skriver at xy/xy + x*x/xy. Fint, det først led kan du reducere ydeligere: bemærk det er det samme som a/a eller qw/qw osv. Dit andet led kan du gøre tilsvarende:  du kan se at der i tælleren af x*x/xy er der to x'er (ganget sammen), hvorimod der er ét x i nævneren. Ved reducering får du x/y. Med lidt regneri når du til resultatet i #5.


Svar #13
11. september 2017 af Roxanna

Ja undskyld, jeg så at mit resultat fra tidligere ikke helt holdte jeg droppede den bare fuldstændig. 

Okay jeg har prøvet mig frem men jeg forstår egentlig ikke hvordan jeg når frem til x+y/y. 

xy/xy + x*x/xy 

Det første led bliver ved 1 eller går ud.. eller tager jeg fejl? 

Det andet led bliver så til x/y ja. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. september 2017 af Anders521

Det første led bliver ved 1 eller går ud.. eller tager jeg fejl? 

Det andet led bliver så til x/y ja. 

Ja! Det er korrekt. Dvs. svaret er 1+x/y eller hvis du foretrækker at skrive summen som en brøk (x+y)/y. Godt gået :-)


Svar #15
11. september 2017 af Roxanna

Yayyyy, argh det er godt. Men der er lige noget jeg ikke helt forstår hvordan kan 1+x/y blive til (x+y)/y? 


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. september 2017 af fosfor (Slettet)

Divider ind i parentes:
(x+y)/y = x/y + y/y = x/y + 1 = 1 + x/y


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. september 2017 af Anders521

hvordan kan 1+x/y blive til (x+y)/y? 

du kan finde en fællesnævner: tallet 1 kan skrives som y/y. Så får du summen (y/y)+(x/y). Nu kan du skrive brøken (x+y)/y fordi begge brøker har fællesnævneren y. :-)


Svar #18
11. september 2017 af Roxanna

Okay, tusind tak for hjælpen! Det giver meget mere mening nu. 


Skriv et svar til: Kan det egentlig passe?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.