Matematik

Differentialregning

12. september 2017 af Line993d (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan bestemmer jeg forskriften for f:

f(f(x))=4x+15


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. september 2017 af fosfor (Slettet)

Lad f(x) = ax+b

Udregn f(f(x)) og sæt de resulterende koefficienter lig 15 og 4.

Da den ene ligning bliver en andengradsligning, fås 2 løsninger:
f(x) = -2 x - 15
f(x) = 2 x + 5


Svar #2
12. september 2017 af Line993d (Slettet)

Hvordan sætte de resulterende koefficienter lig 15 og 4? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2017 af StoreNord

Jeg kan ikke se, det har noget at gøre med differential-regning.

Lad   f(x) = ax+b

       f(f(x) = a(ax+b) + b            og               f(f(x))=4x+15                  =>

                       a(ax+b) + b   =   4x+15                  =>

                      a²x + (ab+b)   =   4x+15                  =>

                       a²x = 4x        og    ab+b = 15                  =>

                        a = ±2          og   ab+b = 15                   =>

enten               a = 2      =>     b = 2b+b = 15    => b = 5

eller                 a = -2     =>     b = -2b+b             => b = -15

Vi har altså 2 løsninger:

                        f(x) = ax+b = 2x+5

eller                f(x) = ax+b = -2x-15


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.