Kemi

Reaktionsskema

04. oktober 2017 af calliemoore (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opskriv reaktionsskema mellem citronsyre og vand.

Jeg ved godt dette er et simpelt spørgsmål men er der nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2017 af mathon

Citronsyre er en trihydron syre \small H_3Cit

                                             \small H_3Cit\; +\; H_2O\;\rightleftharpoons \; H_2Cit^-\; +\; H_3O^+                  pKs1 = 3,2

                                             \small H_2Cit^-\; +\; H_2O\;\rightleftharpoons \; HCit^{2-}\; +\; H_3O^+               pKs2 = 4,76

                                             \small HCit^{2-}\; +\; H_2O\;\rightleftharpoons \; Cit^{3-}\; +\; H_3O^+                  pKs3 = 6,4


Svar #2
04. oktober 2017 af calliemoore (Slettet)

Hvad er reaktionsbrøken?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2017 af mathon

                             \small \small H_3Cit\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\;\rightleftharpoons \; H_2Cit^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}
reaktionsbrøk:
                                      \small \frac{\left [ H_2Cit^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [H_3Cit \right ]}=6{.}31\cdot 10^{-4}\; M

.

                             \small H_2Cit^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\;\rightleftharpoons \; HCit^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}
reaktionsbrøk:
                                      \small \frac{\left [ HCit^{2-} \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [H_2Cit^- \right ]}=1{.}74\cdot 10^{-5}\; M

.

                             \small HCit^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\;\rightleftharpoons \; Cit^{3-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}
reaktionsbrøk:
                                      \small \frac{\left [ Cit^{3-} \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [HCit^{2-} \right ]}=3{.}98\cdot 10^{-7}\; M


Svar #4
04. oktober 2017 af calliemoore (Slettet)

Hvordan opskriver man så reaktionskemaet mellem phosphorsyre og vand? og at opskrive reaktionsbrøken


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. oktober 2017 af mathon

på samme måde.


Svar #6
04. oktober 2017 af calliemoore (Slettet)

Jeg forstår ikke hvor du får tallene fra i reaktionsbrøken


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2017 af mathon

         \small K_s=10^{-pK_s}


Svar #8
04. oktober 2017 af calliemoore (Slettet)

Jeg kan ikke finde ud af at lave den næste 


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. oktober 2017 af mathon

Phosphorsyre er en trihydron syre \small \small H_3PO_4

                                             \small H_3PO_4\; +\; H_2O\;\rightleftharpoons \; H_2P{O_4}^-\; +\; H_3O^+                  pKs1 =2,2

                                             \small H_2P{O_4}^-\; +\; H_2O\;\rightleftharpoons \; HP{O_4}^{2-}\; +\; H_3O^+               pKs2 =7,2

                                             \small HP{O_4}^{2-}\; +\; H_2O\;\rightleftharpoons \; P{O_4}^{3-}\; +\; H_3O^+                  pKs3 = 12,2


Svar #10
04. oktober 2017 af calliemoore (Slettet)

Men jeg forstår stadig ikke hvordan du beregner tallet i reaktionsbrøken, altså hvor kommer 6,31 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. oktober 2017 af mathon

                             \small H_3P{O_4}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\;\rightleftharpoons \; H_2P{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}
reaktionsbrøk:
                                      \small \frac{\left [ H_2P{O_4}^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [H_3P{O_4} \right ]}=6{.}31\cdot 10^{-3}\; M

.

                             \small H_2P{O_4}^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\;\rightleftharpoons \; HP{O_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}
reaktionsbrøk:
                                      \small \frac{\left [ HP{O_4}^{2-} \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [H_2P{O_4}^- \right ]}=6{.}31\cdot 10^{-8}\; M

.

                             \small HP{O_4}^{2-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\;\rightleftharpoons \; P{O_4}^{3-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}
reaktionsbrøk:
                                      \small \frac{\left [ P{O_4}^{3-} \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [HP{O_4}^{2-} \right ]}=6{.}31\cdot 10^{-13}\; M


Svar #12
04. oktober 2017 af calliemoore (Slettet)

Er det en fast konstant der betyder noget?


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. oktober 2017 af mathon

         \small \small K_s\{1,2,3\}=10^{\{-2{.}2,-7{.}2,-12{.}2\}}=\{6{.}31\cdot 10^{-3},6{.}31\cdot 10^{-8},6{.}31\cdot 10^{-13}\}


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. oktober 2017 af mathon

Grundlæggende for en
monohydron ikke-stærk syre \small HA ved 25°C:

                               \small HA\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \rightleftharpoons \; A^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}}

reaktionsbrøk:
                                          \small \frac{\left [ A^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ HA \right ]}=K_s

Om \small K_s betyder noget:

                                    Det er denne konstant, som ved en given temperatur "bestemmer"    
                                    ligevægtens koncentrationsforhold.
                                    Det er da i høj grad kemisk at betyde noget .
 


Skriv et svar til: Reaktionsskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.