Matematik

HJÆLP. Hvordan beregner man denne opgave?

07. oktober 2017 af HTXmanden - Niveau: B-niveau

Jeg forstår ikke hvordan man kan bestemme konstanterne a og K og jeg ved ikke hvordan man finder ud af hvor meget temperaturen falder. Den må da falde mindre og mindre jo tættere man kommer på 24. Anyways. Hjæææælp

Se billede for opgave

Vedhæftet fil: sdaasdsadasdasd.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2017 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. oktober 2017 af mathon

En væske der har temperaturen \small T=80\; ^\circ C, anbringes i et rum, hvor temperaturen \small T_0=24\; ^\circ C.

                  \small T-T_0=a\cdot e^{-K\cdot t}

                  \small 56=a\cdot 1

                  \small a=56
hvoraf:

                  \small T-24=56\cdot e^{-K\cdot t}


 

                  


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. oktober 2017 af mathon

8 minutter senere er væskens temperatur faldet til \small 60\; ^\circ C

                  \small 60-24=56\cdot e^{-K\cdot 8}

                  \small 36=56\cdot e^{-K\cdot 8}

                  \small \tfrac{36}{56}= e^{-K\cdot 8}

                  \small \ln\left (\tfrac{36}{56} \right )= -8K

                  \small K=\tfrac{\ln\left (\tfrac{36}{56} \right )}{-8}=0{.}055229

hvoraf:
                  \small T-24=56\cdot \left (e^{-0{.}055229} \right )^t

                  \small \small T(t)-24=56\cdot 0{.}946268^{\, t}

                  


Svar #4
08. oktober 2017 af HTXmanden

Hvad med de sidste 2? Hvordan finder jeg ud af hvor meget den bliver afkølet på 40 minutter? Og hvad med hvor lang tid det tager for 70 grader at blive til 30?


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. oktober 2017 af mathon

b)
          beregn \small T(40)


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. oktober 2017 af mathon

c)
         beregn \small t, når \small T=70

         beregn \small t, når \small T=30

Træk de to tider fra hinanden.


Svar #7
08. oktober 2017 af HTXmanden

Hvordan beregner man T(40)?


Brugbart svar (1)

Svar #8
08. oktober 2017 af mathon

                  \small \small \small T(t)=56\cdot 0{.}946268^{\, t}+24

                  \small \small \small t(T)=\frac{\log\left (\frac{T-24}{56} \right )}{\log(0{.}946268)}


Skriv et svar til: HJÆLP. Hvordan beregner man denne opgave?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.