Fysik

kræfter

22. oktober 2017 af DeepOcean - Niveau: B-niveau

Hej :er det nogle det kan hjælpe lidt :

En slæde på 40 kg trækkes hen over et vandret underlag. slædes påvirkes skråt opad med en kræft på 120 N, som danner en vinkel på 35 grader med vandret.

hvor stor er gnidningskoefficienten?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2017 af peter lind

Jeg går ud fra at slæden foretager en jævn bevægelse. Så er de resulterende kræfter =0. Så har du at trækkraften i vandret retning er Fv=120N*cos(35º) og i den lodrette retning er Fl=120N*sin(35º). De totale kræfter er 0 så i vandret retning er  gnidningskraften = Fv og i lodret retning er tyngdekraften+Fl+normalkraften = 0. Kræfterne regnes med fortegn


Svar #2
22. oktober 2017 af DeepOcean

Fgnid = Fv

så skal bruge formel: Fgnid = μ . Fn  =>   μ = Fgnid / 120N*cos(35º) => 120N*cos(35º) /mg

                                                                                                          => 98,298 / (40 . 9,82)= 0,2502

er den rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2017 af peter lind

nej. Fn er normalkraften ikke trækkraften. Den finder du af den sidste ligning jeg skrev


Svar #4
22. oktober 2017 af DeepOcean

men Fn = Ft  så  μ = 120N*cos(35º) /mg   => 98,298 / (40 . 9,82)= 0,2502

??


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2017 af peter lind

Nej. I den lodtette retning er F=Ft+Fn+Fl = 0 som det fremgår af min sidste ligning i #1


Svar #6
22. oktober 2017 af DeepOcean

ok jeg har egnet ligsom din ligning så får jeg Fn = Ft + Fl => 392,8 + 68,82 = 461,62 N

 μ = 120N*cos(35º) /mg   => 98,298 /  461,62 N = 0,2129

???


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. oktober 2017 af peter lind

Du skal passe på med fortegnet. Fl er modsat rettet tyngdekraften så Fn = Ft-Fl


Svar #8
22. oktober 2017 af DeepOcean

ok så har vi μ =  Fgnid / Fn => 120N*cos(35º) /(Ft-Fl)   => 98,298 /(mg -120N*sin(35º)) => 0,3034 N

?? er den rigtigt ..

men bare den passer ikke med facitlist som skriver  0,03 ??


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. oktober 2017 af peter lind

Jeg har ikke regnet efter men enheden er forkert. μ er dimensionsløs


Skriv et svar til: kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.