Kemi

Kemisk ligevægt - Aflevering

28. oktober 2017 af zserdx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude

Jeg har fået stillet følgende opgave, som jeg har lidt svært ved at løse.

Ved passende temp og tryk og med anvendelser af en katalysator kan følgende reaktion finde sted:

2 H2 (g) + CO (g) --> CH3OH (g)

I en beholder findes gasserne H2, CO og CH3OH i følgende koncentrationer [H2] = 0,318 M     [CO]=0,507 M      [CH3OH]=0,398 M

a) Beregn størrelsen af reaktionsbrøken i den omtalte situation.

Beholderens temperatur ændres til en størrelse, hvor ligevægtskonstanten er 5.51M^(-2).;
Der indstiller sig en ligevægt ved den pågældende temperatur.

b) Forklar, at den modsatte reaktion har fundet sted.

Når ligevægten har indstillet sig ved den nye temp, er [CH3OH] = 0,377 M.

c) Beregn stofmængdekoncentrationen af de to andre gasser i beholderen.

Opgave A har jeg beregnet. Det er bare opgave B og C jeg har lidt besvær med.

Håber i kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2017 af mathon

b)
        Da reaktionsbrøken Q i a) er større end ligevægtskonstanten \small 5.51\; M^{-2} forskydes uligevægten
        mod venstre mod ligevægt.


Svar #2
28. oktober 2017 af zserdx (Slettet)

Men hvordan ved du det? Er temperaturændringen ikke et indgreb i ligevægtssystemet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2017 af mathon

c)
          \small \frac{\left [ CH_3OH \right ]}{\left [H_2 \right ]^2\cdot \; \left [ CO \right ]}=5{.}51\; M^{-2}

     

          \small \Delta \left [ CH_3OH \right ]=\left (0{.}398-0{.}377 \right )\;M=0{.}021\; M

          \small \left [ H_2 \right ]=\left ( 0{.}318+2\cdot 0{.}021 \right )\;M=0{.}360\;M

          \small \left [ CO \right ]=\left ( 0{.}507+ 0{.}021 \right )\;M=0{.}528\;M


Svar #4
28. oktober 2017 af zserdx (Slettet)

okay tak, opgave c giver mening nu :)

Men jeg er stadig i tvivl om opgave b


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2017 af mathon

Når reaktionsbrøken = \small \text{Q} er større end ligevægtskonstanten \small \text{K_c}\small K_c forskydes uligevægten mod venstre

Når reaktionsbrøken = \small \text{Q} er mindre end ligevægtskonstanten \small \text{K_c}\small K_c forskydes uligevægten mod højre.

Når reaktionsbrøken = \small \text{Q} er lig med ligevægtskonstanten \small \text{K_c}\small K_c er der ligevægt og derfor ingen forskydning.


Svar #6
28. oktober 2017 af zserdx (Slettet)

Men at beholderens temperatur ændres, er det ikke et indgreb i ligevægtssystemet? Og hvordan beskriver man, at uligevægten forskydes mod venstre, som den gør i mit tilfælde, vha. le chateliers princip?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. oktober 2017 af mathon

Der er først ligevægt efter temperaturændringen.

Der er derfor ikke tale om en "oprindelig" ligevægt fra først af.

dvs
Der er ikke tale om et ydre indgreb i en ligevægt.


Svar #8
28. oktober 2017 af zserdx (Slettet)

ja okay, mange tak.

Så der er først tale om en ligevægt idet temperaturændringen er foretaget?


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. oktober 2017 af mathon

   Ja.


Skriv et svar til: Kemisk ligevægt - Aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.