Kemi

Alkoholer

20. november 2017 af iamskeleton (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej,

Alkoholer kan afledes af alkaner ved at udskifte et H-atom med en OH-gruppe. De navgives efter deres alkannavn med tilføjelse af -ol. Placeringen af OH-gruppen vises med et tal, ligesom man viser placeringen af en carbon-sidekæde.

Hvor mange alkoholer kan man aflede af butan, og hvad vil de hedde?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2017 af mathon

                  \small C-C-C-C-OH                       butan-1-ol = 1-butanol

                  \small C-C-\overset{\overset{OH}{|}}{C}-C                                 butan-2-ol = 2-butanol

                  \small C-C-\overset{\overset{OH}{|}}{C}-C-OH                      butan-1,2-diol = 1,2-butandiol

                  \small C-\overset{\overset{OH}{|}}{C}-C-C-OH                      butan-1,3-diol = 1,3-butandiol

                  \small HO-C-C-C-C-OH            butan-1,4-diol = 1,4-butandiol

                  \small C-\overset{\overset{OH}{|}}{C}-\overset{\overset{OH}{|}}{C}-C-OH                     butan-1,2,3-triol = 1,2,3-butantriol

                  \small HO-C-\overset{\overset{OH}{|}}{C}-\overset{\overset{OH}{|}}{C}-C-OH          butantetrol

                  

                  

                   


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2017 af AngelOneOne

Hej,

Butan indeholder 4 C-atomer. Da man altid tæller placeringen efter den laveste nævner findes der to:

1-butanol
2-butanol
(3-butanol er det samme som 2-butanol og 4-butanol det samme som 1-butanol)

Hvis man også skal regne polyhydroxylalkoholerne med (dem med mere end en OH gruppe) bliver det lidt mere indviklet, jeg får det til yderligere 6 mulige:

1,2-butandiol
1,3-butandiol
1,4-butandiol
2,3-butandiol
1,2,3-butantriol (igen 2,3,4-butantriol ville benævnens som 1,2,3-butantriol)
1,3,4-butantriol (1,2,4-butantriol ville benævnes som 1,3,4-butantriol)

/Angel
 

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. november 2017 af mathon

Jeg glemte:
                  \small \small HO-C-\overset{\overset{OH}{|}}{C}-C-C-OH                     butan-1,2,4-triol = 1,2,4-butantriol
                                                                                          der tælles fra den modsatte side


Svar #4
20. november 2017 af iamskeleton (Slettet)

Tusind tak for jeres svar! Det hjalp! :)


Skriv et svar til: Alkoholer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.