Fysik

lysets rejse i rum og tid

21. november 2017 af BirgerGrandahl (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har et temmeligt kompliseret spørgsmål

Kvantefysisk set ved vi, at tid og rum hænger sammen i det vi kalder rum-tid. vi ved også at jo mere vi bevæger os i den ENE jo mindre bevæger vi os i den ANDEN. På den måde at hvis vi bevæger os med 50% af lysets hastighed, igennem RUM. Kan vi kun bevæge os med 50% af lysetst hastighed igennem TID. Og hvis vi bevæger os igennem rum med lysets hastighed, så GÅR TIDEN I STÅ, fordi vi har opbrugt vores momentum (som til alle tider TILSAMMEN er lysets hastighed) igennem rum.

NU ER MIT SPØRGSMÅL FØLGENDE:

LYS bevæger sig ALTID med lysets hastighed (300.000 kms) og derved bruger lyset altså ALT MOMENTUM i rum. HVORFOR GÅR TIDEN SÅ IKKE I STÅ FOR LYSET? der er jo ikke mere momentum tilbage? og hvis tiden gik i stå for lyset? Ville vi så nogensinde få det at se???

Lyset fra solen er 8 minutter om at nå Jorden. de 8 minutter er REJSE I TID! Men hvordan kan lyset rejse i tid, når det allerede HAR brugt alt sin momentum i RUM ?????

Venligst Birger


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2017 af swpply (Slettet)

[...]På den måde at hvis vi bevæger os med 50% af lysets hastighed, igennem RUM. Kan vi kun bevæge os med 50% af lysetst hastighed igennem TID.[...]

Nej, der er noget du har fået galt i halsen. Hvis du bevæger dig (i en jævn og retliniet bevægelse) med en hastighed svarende til 50% af lysets , relativt til en iagtager i hvile. Så går iagteren i hviles tid en faktor √2 hurtiger som din egentid.

NB. at bevæge sig med X% af lysets hastighed igennem tid giver ingen mening. Lysets hastighed er 299792458 m/s og det ubreder sig i rum.

[...] Og hvis vi bevæger os igennem rum med lysets hastighed, så GÅR TIDEN I STÅ, fordi vi har opbrugt vores momentum (som til alle tider TILSAMMEN er lysets hastighed) igennem rum. [...]

Nej, du kan ikke anvende Lorenz transformationerne (og derfor ikke den specielle relativitetsteori) for objekter der bevæger sig med lysets hastighed. Dette følger af at Lorenz-faktoren er singular for v = c.
     I den specielle ralativitetsteori kan du altså kun (meningsfuldt) snakke om grænsen, hvor v går imod c.

Lyset fra solen er 8 minutter om at nå Jorden. de 8 minutter er REJSE I TID! Men hvordan kan lyset rejse i tid, når det allerede HAR brugt alt sin momentum i RUM ?????

Det er realtive beskrivelser. Lad os i stedet for lys, se på en partikkel (eks. en elektron neutrino) der rejser med 99.9999999% af lysets hastighed. Den bruger (set fra vores refference system) 8 minuter på at rejse fra Solen og hele vejen til os. Men eftersom neutrinoen rejser (jævn retliniet bevægelse) med en hastighed på 99.9999999% af lysets hastighed, så er der altså kun gået omkring 1.3 sekunder (set fra neutrinoes refference system).

Kigger vi nu i grænsen hvor v går imod c. Så vil det stadigvæk kun tage "neutrinoen" omkring 8 minuter (set fra vores refference system) at rejse fra Solen og til Jorden. Hvorimod neutroen vil mene at der er gået "nul"-tid.

Dette synes måske som et paradoks. Men iflg. relativitetsteorien er tid relativt. Hvorfor de 8 minuter er en relativ til os beskrivelse at den forløbende tid. Hvorimod "nul"-tiden er en ralativ beskrivelse at den forløbende tid for "neutrinoen". Der er altså intet paradoks.

Husk også at der på grund af den jævne retlinjet bevægelse også forekommer længde forkortning. Altså er afstanden imellem Solen og Jorden (relativt til os i hvile på jorden) 1 AU. Hvorimod afstanden imellem Jorden og Solen relativt til "neutrinoen" (i grænsen hvor v går imod c) altså "nul"-længden. Altså i grænsen (v --> c) bruger "neutrinoen" altså ingen tid på at tilbagelægge ingen afstand (relativt til dens eget refference system). Hvorimod den bruger 8 minuter på at tilbagelægge 1 AU (relativt til vores refference system)... Altså intet pradoks, blot tale om to realtive beskrivelser.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2017 af swpply (Slettet)

Hvilken bog (bøger) har du brugt til studere den specielle relativitetsteori ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2017 af swpply (Slettet)

Kvantefysisk set ved vi, at tid og rum hænger sammen i det vi kalder rum-tid.

Dette er også et stort NEJ !!

Det er relativitetstoerien der lærere os at vi ikke kan betragte rum og tid som to adskilte størrelser. Men at vi istedet skal beskrive fysikken ved en rumtids monifold (topologi).

Kvantemekaniken, den gør det eksakt modsatte. Schrödingers ligning behandler netop tid og rum som værende ikke ligeværdige.

Kvantefeltteori (ihvertfald en gruppe af dem), giver en beskrivelse af fysikken der er iovernsstemmelse med både kvantemekaniken og relativitetsteorien (dog kun den speicelle af dem).


Skriv et svar til: lysets rejse i rum og tid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.