Matematik

Bestem tallene a og b

27. november 2017 af Celina1243 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg kan godt formlen for a og b, men hvordan ved jeg hvilke tal der er x1,x2,y1 og y2?

“Opgave 3:

Tabellen nedenfor viser tiderne for verdensrekorderne i maratonløb (ma°lt i sekunder) for mænd i perioden 1981-2007. 

A°r, 1981, 1984, 1985, 1988, 1998, 1999, 2002, 2003, 2007

Tid ,7698, 7685, 7632, 7610, 7565, 7542, 7538, 7495, 7466

Udviklingen i verdensrekorderne for en maraton i perioden 1981-2007 kan beskrives ved en model af typen W(t) = at+b, hvor t betegner tiden ma°lt i a°r efter 1981, og ?? betegner verdensrekorden ma°lt i sekunder.

a)  Bestem tallene a og b. ”


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. november 2017 af Mathias7878

Hej Celi. Hvilken model er der tale om? Lineær eller? Der er kommet en masse spørgsmålstegn :-)

Men du skal bruge regression til at lave opgaven, når du har givet flere punkter end to. Nu er det så bare lige, at vi skal finde ud af, hvilken type af regression du skal lave :-)

- - -

 

 


Svar #2
27. november 2017 af Celina1243 (Slettet)

Jeg har lige rettet spørgsmålstegnene, jeg ved ikke om det er en linær, det der er det eneste jeg har fået oplyst


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2017 af fosfor (Slettet)

W(t) = at+b, betyder lineær..


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. november 2017 af Mathias7878

Det er en lineær funktion, da det er en funktion på formen 

\small W(t) = at+b

som også kunne skrives som

\small f(x) = y = ax+b

Du skal dermed lave lineær regression. Du skal lade x-værdierne være årene efter 1981, dvs. at 1981 er x = 0, år 1984 = x = 3 osv..

Tiden er derfor din y-værdi. 

- - -

 

 


Svar #5
27. november 2017 af Celina1243 (Slettet)

Så jeg skal lave en lineær regression, det er forstået. Nu spørger jeg dumt, men hvordan finde rjeg så a og b 


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. november 2017 af Mathias7878

Når du laver lineær regression finder du forskriften, hvor a og b er blevet bestemt for dig. :-)

- - -

 

 


Svar #7
27. november 2017 af Celina1243 (Slettet)

Det giver mening, mange tak for hjælpen!


Svar #8
27. november 2017 af Celina1243 (Slettet)

Min forskrift hedder nu y=23908.5+8.18776·x

Hvad har det med a og b at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. november 2017 af Mathias7878

Det har jeg ikke fået. Jeg har fået forskriften:

\small y = -8.1878x+7688.6

Dvs

\small a = -8.1878

og 

\small b = 7688.6

- - -

 

 


Svar #10
27. november 2017 af Celina1243 (Slettet)

Gør du det på lommeregner, xl eller Nspire? Hvis du gør det på lommeregner, må du gerne forklarer hvad du trykker på, for jeg laver det i Nspre.


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. november 2017 af fosfor (Slettet)

læg et billede af nspire-regressionen ind


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. november 2017 af Mathias7878

Jeg har lavet den i Excel, fordi jeg ikke længere har adgang til TI-Nspire. Kan du ikke sende et billede af, hvad du har skrevet i Nspire? Så kan jeg se, hvor fejlen ligger :-)

- - -

 

 


Svar #13
27. november 2017 af Celina1243 (Slettet)

Her er det første


Svar #14
27. november 2017 af Celina1243 (Slettet)

Og her er det andet


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. november 2017 af Mathias7878

Celi husk at lave årene om, så 1981 = 0, 1984 = 3 osv.. Ellers får du det mærkelige resultat, som du har fået. 

Huskeregl: Hver gang du skal lave regression, og din x-værdi er år så skal det første år altid være x = 0

- - -

 

 


Svar #16
27. november 2017 af Celina1243 (Slettet)

Okay, og så ved år skal der stå 0,3,1,3 osv, forstået, men hvad så ved tiden, det skal ikke ændres eller? 


Brugbart svar (1)

Svar #17
27. november 2017 af Mathias7878

Nej kun årene. Så du har 0,3, 4, 7, 17, 18, 21, 22, 26

- - -

 

 


Svar #18
27. november 2017 af Celina1243 (Slettet)

super! tak igen


Skriv et svar til: Bestem tallene a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.