Kemi

fosforsyre og NaOH

29. november 2017 af gringos - Niveau: B-niveau

Hej, 
hvorledes ser det afstemte reaktionsskema for stofformlerne ud 

NaOH_(aq) + H_3PO_4 \rightarrow ???

Jeg er med på at der sker en protolyse af fosforsyren og hydroxiden 

H_3PO_4_(aq) + OH^-_(aq) \rightarrow H_2PO_4_(aq) + H_2O_(l) ved første ækvivalenspunkt
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. november 2017 af janhaa

3NaOH+ H_3PO_4 => Na_3PO4+3H_2O

3NaOH+ H_3PO_4 => Na_3PO4+3H_2O


Svar #2
29. november 2017 af gringos

Mange tak! :) 


Svar #3
29. november 2017 af gringos

Hvordan laver jeg dette korrekt? 

" Beregn stofmængden af fosforsyre ved de to titreringer og beregn gennemsnittet af de to værdier  " 

H_3PO_4 er blevet titreret med NaOH, vi havde omslag ved hhv 6,8 mL og 18,1 mL tilsat NaOH (methylorange og phenolphathalein er brugt som indikatorer til 1. og 2. ækvivalenspunkt)

sotfmængden af NaOH i første ækvivalenspunkt har jeg udregnet til :n_(NaOH) = V_(NaOH) \cdot C_(NaOH) n= 0,0068 L * 0,100 M = 0,00068 mol

stofmængden i andet. hvor 18,1 mL blev anvendt: 
0,0181 L * 0,100 M = 0,00181 mol 

Jeg har derefter sagt, at ækvivalensmængderne jf. reaktionsskemaet er 3:1 , og vi altså skal bruge 3x mol NaOH for hvert mol fosforsyre. 
1. tit : 0,00068 mol / 3 = 0,00022 mol

2 tit .   0,00181 mol / 3 = 0,00060 mol

Jeg kan se, at det nok bør stemme, da jeg anvendte ca. 3x mængden NaOH til 2.punkt  men kan alligevel ikke helt forstå det. 

gennemsnittet fik jeg til : (0,00060 + 0,00022)/2 =0,00041 mol


Skriv et svar til: fosforsyre og NaOH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.