Matematik

Toppunkt

11. december 2017 af Mathian - Niveau: B-niveau

Skal jeg bevise toppunktsformlen? Hvis ja, hvilken bevismåde? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2017 af OliverHviid

Ja, du skal bevise toppunktsformlen. Du har f(x)=ax2+bx+c. Differentier og sæt udtrykket lig nul. Isolér så x. Herefter indsættes det fundne resultat, dvs. x=-b/2a på x's plads i den originale funktion. Man finder altså f(-b/2a).


Svar #2
11. december 2017 af Mathian

tusind tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2017 af Mathias7878

Hvis du har tid tilovers, kan du vel også forklare, at man kan finde toppunktet vha. differentialregning, dvs. at toppunktet 

(T_x,T_y)

kan findes som

T_x =\begin{Bmatrix} f'(x) = 0 \end{Bmatrix}

og

T_y = f(T_x)

hvor du f.eks. kunne forklare, at ved differentiere en funktion finder man differentialkvotienten, som angiver tangentens hældning. Da, hvis man løser ligningen f'(x) = 0, finder man det (eller de) sted(er), hvor tangentens hældning er lig nul, hvilket netop er toppunktet for funktionen. Toppunktets y-koordinat kan så findes ved at indsætte x-koordinattet til toppunktet ind i den oprindelige funktion f(x)

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. december 2017 af OliverHviid

Ja, Mathias' forslag er også godt, da det netop viser censor og lærer, at du har overskud/godt styr på stoffet.


Svar #5
12. december 2017 af Mathian

Perfekt! tusind tak! :D 


Skriv et svar til: Toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.