Fysik

lys

14. januar 2018 af abey (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen.
Jeg har svær ved at forstå sammenhængen mellem bølgelængder, frekvens og fotonenergi og jeg har fået et spørgsmål som lyder: Hvordan er frekvensen og fotonenergien i ultraviolet lys sammenlignet med synligt lys?

Jeg har læst artikler på nettet, og har prøvet på at forstå det, men kan ikke få det til at hænge sammen. Er der nogen der vil hjælpe mig med at besvare spørgsmålet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2018 af AngelOneOne

Hej,

Forestil dig du står for enden af et reb på 10 meter. Hvis du skal have rebet til at svinge med en svingning per sekund (frekvens=1 Hz), så er afstanden fra en bølgetop til den næste lang - nemlig 10 meter. Det vil sige, jo lavere frekvens, desto længere bølgelængde. Du bruger heller ikke ret meget energi for at lave den bølge i rebet, så bølgen har en lav energi.

Skal du derimod lave 100 svingninger per sekund (100 Hz), er bølgen kort (0,1 m) og du bruger en del mere energi på at lave de 100 svingninger. Det vil sige, jo højere frekvens, desto kortere er der mellem bølgetoppene og desto mere energi indeholder bølgen.

Det samme gør sig gældende for lysbølger. Så frekvensen på UV-lys er høj, afstanden mellem to bølgetoppe er kort, og UV-lys har høj fotonenergi.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2018 af mathon

\small \textup{Sammenh\ae ng:}
                           \small E_{foton}=h\cdot f=h\cdot \frac{c}{\lambda }=\frac{h\cdot c}{\lambda }=\frac{\left ( 1{.}98645\cdot 10^{-25} \right )\; J\cdot m}{\lambda }=\frac{1239{.}84\; eV\cdot nm}{\lambda }


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2018 af mathon

                       \small E_{foton}^{ultraviolet}=\frac{1{.}98645\cdot 10^{-25}\; J\cdot m}{300\cdot 10^{-9}\; m}=6{.}6215\cdot 10^{-19}\; J=4{.}13\;eV

                       \small f_{ultraviolet}=\frac{c}{\lambda }=\frac{2{.}99792\cdot 10^8\; \tfrac{m}{s}}{300\cdot 10^{-9}\; m}=9{.}993\cdot 10^{14}\; Hz

                       \small \small E_{foton}^{synligt}=\frac{1{.}98645\cdot 10^{-25}\; J\cdot m}{600\cdot 10^{-9}\; m}=3{.}3108\cdot 10^{-19}\; J=2{.}07\;eV

                       \small f_{synligt}=\frac{c}{\lambda }=\frac{2{.}99792\cdot 10^8\; \tfrac{m}{s}}{600\cdot 10^{-9}\; m}=4{.}997\cdot 10^{14}\; Hz

\small \textup{Synligt lys er et bredt spektrum:}\; \; 280-700\; nm                       


Skriv et svar til: lys

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.