Fysik

Acceleration og bremselængde

16. januar 2018 af Peter0541 (Slettet) - Niveau: B-niveau


Du er ude a t køre på stop med en ældre lastbil. Når chaufføren
bremser så hårdt, som bilen kan, hænger hans Wunderbaumsfigur i
en vinkel på 5 grader fra lodret.

a) Hvad er accelerationen?

b) Hvad er bremselængden for lastbilen ved 90 km/t?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. januar 2018 af mathon

a)
          \small a=-\left (g\cdot \sin(5^\circ) \right )


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. januar 2018 af mathon

b)
          \small \small 2\cdot a\cdot \Delta s=v^2-{v_0}^2


Svar #3
16. januar 2018 af Peter0541 (Slettet)

Mathon fortæl mig lige hvordan du er nået frem til resultaterne. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. januar 2018 af Eksperimentalfysikeren

a) Træet danner en vinkel på 5 grader med lodret. Det gør snorekraften også, mens tyngdekraften er lodret og bremsekraften vandret. De tre kræfter danner derfor en retvinklet trekant med tyngdekraften som den lodrette katete og bremsekraften som den vandrette katete. Der gælder så, at a*m = g*m * tan(5 grader). Her kan m divideres ud: a = g*tan(5 grader).

b) Lastbilen har en kinetisk energi E, der er ½mv2. Ved opbremsningsn udfører lastbilen et arbejde A = E, der er A = F*s. Heraf fås ½mv2 = m*a*s. Ligningen divideres med m: ½v2 = a*s. Heraf finder man s.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2018 af mathon

Beregningerne er "ens", når jeg får rettet min fejl
       \small \textup{fra} \small a=-\left ( g\cdot \sin(5^\circ) \right )\; \;  \small \textup{til}  \small a=-\left ( g\cdot \tan(5^\circ) \right )\; \;

                        \small \small 2\cdot a\cdot \Delta s=v^2-{v_0}^2
\small \textup{giver jo:}
                        \small \small \small 2\cdot a\cdot \Delta s=0^2-\left (25\; \tfrac{m}{s} \right )^2

                        \small \Delta s=\frac{-\left (25\; \tfrac{m}{s} \right )^2}{2\cdot \left ( -g\cdot \tan\left ( 5^\circ \right ) \right )}=\frac{\left (25\; \tfrac{m}{s} \right )^2}{2\cdot g\cdot \tan\left ( 5^\circ \right )}

\small \textup{til sammenligning med:}

                       \small \tfrac{1}{2}{v_0}^2=a\cdot s

                       \small \tfrac{1}{2}\left ( 25\; \tfrac{m}{s} \right )^2=\left ( g\cdot \tan(5^\circ) \right )\cdot s

                       \small \small s=\frac{\left ( 25\; \tfrac{m}{s} \right )^2}{2\cdot g\cdot \tan(5^\circ) }


Skriv et svar til: Acceleration og bremselængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.