Matematik

Bestem førstekoordinaten til røringspunktet for t?

27. januar 2018 af hjæælpmi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen der kan hjælpe med denne opgave?

En funktion f er givet ved

f (x) = −x^3 + 3x^2 + x + 4 .

Grafen for f har netop én tangent t med hældningskoefficient 4 .

a) Bestem førstekoordinaten til røringspunktet for t:


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2018 af mathon

    \small \textup{L\o s}
                 \small f{\, }'(x)=4


Svar #2
27. januar 2018 af hjæælpmi (Slettet)

Er svaret så bare 0,33?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2018 af ringstedLC

Nej. Hvad bliver f'(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2018 af mathon

                              \small f{\, }'(x)=-3x^2+6x+1

\small \textup{hvoraf:}
                              \small -3x^2+6x+1=4

                              \small 3x^2-6x+3=0       

                              \small x^2-2x+1=0

                              \small \small (x-1)^2=0\textup{ ...}


Svar #5
27. januar 2018 af hjæælpmi (Slettet)

så x bliver 1?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2018 af ringstedLC

Hvis f'(1) = 4, så må det jo være korrekt.


Svar #7
27. januar 2018 af hjæælpmi (Slettet)

tak, men hvad har du gjort i #4, har du isoleret ligningen for at få 1x?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. januar 2018 af Mathias7878

Ja, men mathons metode i #4 er måske lidt bøvlet at finde hoved og hale i, hvis du ikke forstår, hvad der bliver gjort.

Du kan løse den som en "normal" andengradsligning, hvis du trækker 4 fra på begge sider og dermed ender ud med andengradsligningen

                                                               \small -3x^2+6x-3 = 0

hvilket kan løses vha

                                                                \small d = b^2-4ac

samt

                                                               \small x = \frac{-b\pm\sqrt{d}}{2a}

hvor

                                                               \small a = -3 \ b = 6 \ c = -3

- - -

 

 


Svar #9
27. januar 2018 af hjæælpmi (Slettet)

Når jeg har udregnet det, skal jeg så sætte min værdi (1) ind i funktionen?


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. januar 2018 af Mathias7878

Nej, førstekoordinanten er x-værdien, hvilket du finder ved at løse overstående ligning.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. januar 2018 af mathon

#7
                     \small \small \small (x-1)^2=0

                     \small \small x=1


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. januar 2018 af mathon

\small \textup{Den mere besv\ae lige metode skal naturligvis give samme l\o sning:}

                     \small -3x^2+6x-3=0

                     \small x=\frac{-6\mp \sqrt{6^2-4\cdot (-3)^2}}{2\cdot (-3)}

                     \small x=\frac{-6\mp0}{2\cdot (-3)}

                     \small x=\frac{-6}{-6}

                     \small x=1                     


Svar #13
27. januar 2018 af hjæælpmi (Slettet)

Skal jeg så ikke gøre mere end #12?


Brugbart svar (0)

Svar #14
27. januar 2018 af Mathias7878

Nej

- - -

 

 


Skriv et svar til: Bestem førstekoordinaten til røringspunktet for t?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.