Fysik

Bølgelængde

19. februar 2018 af Stjerneskud2016 - Niveau: B-niveau

 Opgaven: Hvis en genstand skal kunne tilbage kaste lydbølger, må den ikke være mindre end en bølgelængde. Hvor små insekter kan en flagermus registrere?

Først opstilte jeg værdier som jeg kender:

 frekvenser i intervallet af lyden flagermusen udsender: [2000;120'000] Hz,

v: 340 m/s (Jeg fik at vide at jeg skal benytte lydens hastighed)

Jeg finder lambda vha. formlen v/f=λ

Så det bliver: 340 m/s : 120000 Hz = 2,83 Hz/m

Men hvordan skal jeg regne ud hvor små insekter flagermusen kan registrere?

Mange tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2018 af mathon

            \small \small \lambda =\left ( 340\; \tfrac{m}{s} \right )/\{2\cdot 10^3\; s^{-1},120\cdot 10^3\; s^{-1}\}=\{0{.}17\;m,0{.}0028\;m\}
\small \small \small \textup{dvs fra 3 mm til 17 cm.}


Svar #2
19. februar 2018 af Stjerneskud2016

Hvorfor skal man skrive s opløftet i -1?

mathon


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. februar 2018 af mathon

\small \textup{p\aa \ grund af enhedsligheden }
                                             \small Hz=\tfrac{1}{s}=s^{-1}


Skriv et svar til: Bølgelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.