Matematik

vis at funktionen f er løsning til differentialligningen

25. februar 2018 af soer381k - Niveau: A-niveau

vis at funktionen f er løsning til differentialligningen

a) f(x)=sin(5x)                         y'' =-25y

b) f(x)=x^2 -1                      xy''-y'= 0

c) f(x)=1/2x^2 -e^-x +1             y''= x+1-y'


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2018 af Mathias7878

a) Differentier f(x) to gange og erstat det med y''. Erstat ligeledes y med f(x). Hvis det giver det samme på begge sider, er f en løsning til differentialligningen.

b) Tilsvarende metode som i a).

c) Tilsvarende metode som i a)

- - -

 

 


Svar #2
25. februar 2018 af soer381k

#1

a) Differentier f(x) to gange og erstat det med y''. Erstat ligeledes y med f(x). Hvis det giver det samme på begge sider, er f en løsning til differentialligningen.

b) Tilsvarende metode som i a).

c) Tilsvarende metode som i a)

er det et rigtigt svar til b) at man skal indsætte funktionen f(x) = x2 - 1 i differentialligningen

        x·y'' - y' = 0

dvs.

        x·2 - 2x = 0

Da venstresiden er identisk lig med 0, er funktionen en løsning til differentialligningen


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. februar 2018 af Mathias7878

b)

  \small x\cdot y''-y' = 0

  \small x\cdot f''(x) - f'(x) = 0

  \small x\cdot 2-2x = 0

  \small 2x-2x =0

  \small 0 = 0

Dvs. ventresiden er lig med højresiden, dvs. at f(x) er en løsning til differentialligningen, som du rigtigt skriver.

- - -

 

 


Svar #4
26. februar 2018 af soer381k

#3

b)

  \small x\cdot y''-y' = 0

  \small x\cdot f''(x) - f'(x) = 0

  \small x\cdot 2-2x = 0

  \small 2x-2x =0

  \small 0 = 0

Dvs. ventresiden er lig med højresiden, dvs. at f(x) er en løsning til differentialligningen, som du rigtigt skriver.

kan du så ikke lige hjælpe mig med c)? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. februar 2018 af fosfor (Slettet)

brug kædereglen på e^-x


Svar #6
26. februar 2018 af soer381k

#5

brug kædereglen på e^-x

kan du hjælpe mig med at bruge den på:

c) f(x)=1/2x^2 -e^-x +1             y''= x+1-y'


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. februar 2018 af Mathias7878

c)

  \small f'(x) = x+e^{-x}

- - -

 

 


Svar #8
26. februar 2018 af soer381k

tak for svar

så skal jeg vel differentiere  \small f'(x) = x+e^{-x} igen så det bliver f(x)''= 1+e^x

=   y''= x+1-y  ????


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. februar 2018 af Mathias7878

\small f''(x) = 1-e^{-x}

- - -

 

 


Svar #10
26. februar 2018 af soer381k

så hvad er ligheden mellem \small f''(x) = 1-e^{-x} og  y''= x+1-y' ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. februar 2018 af Mathias7878

Indsæt f''(x) i stedet for y'' og indsæt f'(x) i stedet for y'. Hvis det giver det samme på begge sider, er f(x) en løsning til differentialligningen.

- - -

 

 


Skriv et svar til: vis at funktionen f er løsning til differentialligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.