Matematik

Omvendt proportionalitet

06. marts 2018 af petbau - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg sidder med omvendt proportionale størrelser og har størrelserne x og y, der er omvendt proportionale (jeg har vedhæftet filen)

Jeg kan ikke finde ud af, hvordan jeg finder forholdet?? Det eneste fornuftige jeg kan sige er, at når x stiger så falder y 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2018 af PeterValberg

omvendt proportionalitet er givet ved:

y=\frac{k}{x}

hvor k er en konstant

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Hvis x og y er omvendt proportionale gælder
y = a / x

Forholdet mellem y og x er derfor
y/x = (a / x)/x = a/x2

Forholdet ændrer sig altså afhængigt af x. Hvordan set opgaven ud?


Svar #3
06. marts 2018 af petbau

Hej Fosfor

Kan du se min vedhæftede fil (gdoc)?

Der er x og y værdier

Jeg har et sted både x og y - værdi , X = 6 og y = 4


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Du har ikke vedhæftet, og jeg har ikke word.


Svar #5
06. marts 2018 af petbau

Hmm. det var mærkeligt.

Jeg prøver at sende det i regneark (g.sheet)

Kan du åbne filen?


Svar #6
06. marts 2018 af petbau

X    1     ?     3   6   12      ?      160

Y    ?    16    ?   4    ?    0,48      ?

Undskyld, det er lidt klodsetl, men jeg skal udfylde tallene, hvor der er spørgsmålstegn. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Sammenhængen er   y = a/x

Indsættes det 4. punkt fås
  4 = a/6

Dvs. a=24, og derfor y = 24/x, indsæt x eller y fra de andre punkter og isolere den ubekendte.


Svar #8
06. marts 2018 af petbau

Tak, 

jeg havde stirret mig blind på y = b * x ^a og mente, at jeg skulle finde eksponenten.

Tusind tak for din hjælp, jeg fik regnet tabellen ud.


Skriv et svar til: Omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.