Matematik

trigonometri & potents vækst opgaver.

12. marts 2018 af Incapable (Slettet) - Niveau: C-niveau
Hej.
Jeg modtog et par forskellige opgaver af min lære, men jeg har et par problemer men nogle af stykkerne.

Opgave 1:
For bølger på dybt vand kan man regne med, at der gælder sammenhængen y=1,24*x^(0,50)
Mellem bølgelængden x og bølgens hastighed y.
Bølgelængden måles i meter (m) Og hastigheden måles i meter pr. Sekund (M/S)

A.) bestem bølgelængden svarende til en hastighed på 17,0 m/s
Svar: Bølgelængden (x) er =root(((17.)/(1.24)),0.5) ? 187.955

Ved posistion P er bølgernes hastighed 25% større end ved posistion Q.
B.) hvor mange procent er bølgelængden større ved P end Q?
P bølgelængden er

Opgave 2: foto vedhæftet

Du har fået til opgave at finde ud af hvor høj en storsten er.
Det er en skyggefri sommerdag og skorstenen kaster en skygge på 48 meter.
Du tagere en 2 meter lang målepind og, ser at når du holder den lodret, kaster den en skygge på 1,6 meter

1.) argumenter for, at du kan bruge ensvinklet trekanter til at besteme højden på skorstenen.

2.) bestemt skorstenens højde.


Er det korrekt at antage at jeg skal forstået det som om jeg sammenligner to trekanter? Hvilket betyder jeg skal bruge Forstørrelsesfaktoren?

Mange tak for hjælpen :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2018 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. marts 2018 af peter lind

1B) Løs ligningen y*1,25 = (a(1+r))½

1) Ja det skal du. Den store trekant er 48/1,6 gange større


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. marts 2018 af ringstedLC

Opg. 2

1) De to trekanter er ensvinklede fordi...

2) Forstørrelsesfaktoren, OK.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. marts 2018 af StoreNord

Opgave 1A:
                  f(x) = 1.24 *17^0.5 = 5.11


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. marts 2018 af AMelev

#0 Hej.
Opgave 1:
For bølger på dybt vand kan man regne med, at der gælder sammenhængen y=1,24*x^(0,50)

A.) bestem bølgelængden svarende til en hastighed på 17,0 m/s
Svar: Bølgelængden (x) er =root(((17.)/(1.24)),0.5) ? 187.955 

Det forstår jeg ikke.
Lligningen 17.0 =1,24*x^(0,50) løses ...... og svar så "Bølgelængden er 188.0m, når bølgehastigheden er 17 m/s"

b) Bølgehastigheden vokser 25% fra 100% = 1.24·x10.5 til 125% = 1.24·x20.5.
Løs de to ligninger mht. hhv. x1 og x2.
Beregn så hvor mange % x2 er større end x1.

Ad opg. 2

De to lodrette linjer står vinkelret på jorden, så der er 90º. 
Den skrå linje danner vinkel v med jorden, og den er ens for de to trekanter. Den sidste vinkel er dermed i begge trekanter 90º-v, og derfor er de to trekanter ensvinklede. 
Dermed kan den ene udtrylles som forstørrelsesfaktoren · den anden.
Forstørrelsesfaktoren fra den lille til den den store er f =48/1.6 = 30.
Fra målepindens længde og f kan skorstenens højde nu beregnes.


Svar #6
13. marts 2018 af Incapable (Slettet)

Tak for hjælpen.
Har jeg forstået det korrekt at:

Opgave 1a:
1,24*17^0,5= 5,11265

Opgave 1b:
Her er bølgelængden p 39,31% større end Q

Mellemregning:
1.24*5^0.5 = 2.77272
1.24*0.77272^(0.5) = 1.09002
((1.09002)/(2.77272))*100 =39.3123

Opgave 2:
Forstørrelsefaktoren: ((48)/(1.6)) = 30.
Højden på Skorstenen er derfor 2*30 =60 meter

P.s: vedrørende den mærkelig ligning jeg skrev i min oringinale post, så er det fordi jeg forsøgte at finde X ved at bruge potents vækst formelen for at finde x: °5v(Y/b) og at af en eller anden grund endte jeg op med 187,955



Skriv et svar til: trigonometri & potents vækst opgaver.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.