Matematik

Lineære sammenhæng

16. marts 2018 af MetteMauss (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogen der kan fortælle mig, hvad jeg gør galt i denne opgave?

Skærmbillede 2018-03-16 kl. 16.13.33.png


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. marts 2018 af fosfor (Slettet)

x er antal år efter 1983. Dvs. de to x-y punkter du kender er (0, 98680) og (17, 54541).

Du regner som om de kendte punkter er (1983, 98680) og (2000, 54541). Dermed svarer x til årstal, og b-tallet bliver modellens bud på antal landbrug i år 0, som er meget langt fra grafens viste årrække.

Desuden, når du indsætter  a = -2596  i
   b = y1 - a x1
så bliver det
   b = y1 - (-2596) * x1
      = y1 + 2596 x1


Svar #2
16. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Arh selvfølgelig!

Mange tak! :)


Svar #3
16. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Og hvordan ved jeg 1983 er 0 selvom punktet ikke krydser y-aksen?

Selve layoutet på grafen forvirrer mig...


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Grafen viser årstal hen ad x-aksen, men når der står at x skal være antal år efter 1983, så skal du trække 1983 fra de x-værdier du kan aflæse fra grafen


Svar #5
16. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Det giver det samme, hvis jeg bytter 2000 og 1983 og med 0 og 17...?


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. marts 2018 af fosfor (Slettet)

a-tallet er hældningen og når du flytter grafen hen til 0 - 17 i stedet for 1983 - 2000 så bevares hældningen, så a-tallet skal give det samme.


Svar #7
16. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Hold nu k... Ja forskellen kommer selvfølgelig først når jeg skal beregne b. Det er jo simpelt.

Tak igen :)


Svar #8
16. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Jeg får b til at blive 10402,03.

Burde der ikke blive lidt over 120.000 som på grafen, eller er der noget jeg har misforstået?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Hvordan ser udregningen ud


Svar #10
16. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Jeg er kommet frem til følgende: 

Skærmbillede 2018-03-16 kl. 16.36.39.png


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. marts 2018 af fosfor (Slettet)

Se #1 nederst


Svar #12
16. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Det giver god mening, men når jeg udregner 54541 (-2596,41)*17 så får jeg -2407383563?


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. marts 2018 af fosfor (Slettet)

b = y1 - a x1                              
   = 54541 - (-2596,41) * 17


Svar #14
16. marts 2018 af MetteMauss (Slettet)

Det har været en lang dag... Nu tror jeg, at jeg er helt med.

Jeg takker igen mange gange for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #15
16. marts 2018 af AMelev

#5 Der står i opgaven, at x skal være antal år efter 1983, dvs. Årstal - 1983, så i 1983 er x = 0 og i 2000 er x = 17. 
2000 er jo 17 større end 1983, så uanset hvilken x-værdi, 1983 sættes til, så skal x-værdien for 2000 være 17 større. Det kan du ikke bare bytte rundt på, og det er nok der den store misere ligger. 

#10 Det er vigtigt, at du skal holde fast i, hvilken uafhængig variabel, der hører sammen med hvilken afhængig variabel. Du har byttet rundt - muligvis pga. misforståelsen ovenfor.

#8 At sætte x = 0 i år 1983, svarer til at du flytter 2.aksen (y-aksen) hen i 1983, og det er skæringen mellem den akse og linjen, der skal passe med din b-værdi. 


Skriv et svar til: Lineære sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.