Fysik

Fysik

25. april 2018 af MaH99 - Niveau: B-niveau

Er den en der kan forklare mig, hvordan kontinuerte spektre, emissionsspektre og absorptionsspektre opstår?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2018 af peter lind

Emmisions og absorbtionsspektre kan du læse om i forbindelse med Bors atommodel. De kontinuerte spektre kommer af varmestråling


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2018 af Eksperimentalfysikeren

Kontinuerte spektre er ikke modsætning til emissionsspektre og absorptionsspektre. De to sidste begreber har at gøre med, om lyset udsendes, emiteres, eller absorberes. I begge tilfælde kan der være tale om liniespektre, båndspektre eller kontinuerte spektre.

Hvis spektret dannes af udsendelse af lys fra enkeltatomer (eller absorption i enkeltatomer), vil der være tale om liniespektre. Processen vil ske ved bestemte, normalt tydeligt adskilte, frekvenser. Molekyler består af flere atomer. Disse kan svinge indbyrdes og hele molekylet kan rotere. Dette giver anledning til energiforskelle, der bevirker, at de spektrallinier, der ellers fremkommer på samme måde som for enkeltatomer, spalter op i tætlikkende linier, der danner bånd i spektret.

Ved faste stoffer er der så mange atomer koblet sammen, at spektrallinierne smelter sammen til kontinuerte områder. Lysudsendelse kan være forårsaget af varme, men f.eks. i hvide lysdioder sker lysudsendelsen ved at et stof absorberer blåt lys fra selve lysdioden og udsende lys med et kontinuert spektrum.


Skriv et svar til: Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.