Matematik

Ligning for plan, der indeholder to linjer

26. april 2018 af Egofaciens (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der en, der kan hjælpe mig med denne opgave?

Jeg har fundet normalvektoren til planen ved at finde krydsproduktet mellem de to retningsvektorer.

Jeg kan ikke finde ud af, hvad jeg hernæst gør. Hvordan finder jeg et punkt, der er i planen? Hvordan kan man se, om et punkt ligger i planen?

Enhver hjælp er SÅ værdsat!


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. april 2018 af guuoo2 (Slettet)

Begge hele linjerne ligger i planen. Så du skal finde et punkt på en af linjerne.


Svar #2
26. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

Jeg forstår det virkelig ikke.. 

Jeg skla finde et punkt på en af linjerne. Kan det være et hvilket som helst punkt? VIl du uddybe en smule? Tak!! og beklager de mange spørgsmål


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. april 2018 af ringstedLC

Linjernes parameterfremstillinger indeholder både en retningsvektor og et ...


Svar #4
26. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

punkt.... x0,y0 og z0, ja. Er det dette punkt, jeg skal bruge? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. april 2018 af guuoo2 (Slettet)

For at opstille planligningen skal du bruge et (hvilket som helst) punkt i planet.

Da begge hele linjer ligger i planet, så er et hvilket som helst punkt på linjerne gyldigt.


Svar #6
26. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

Tusind tak for svar. Så i princippet kan et punkt være P(3,2,5)?


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. april 2018 af guuoo2 (Slettet)

P(3,2,5) ligger ikke på nogen af linjerne, så nej.


Svar #8
26. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

Så det kan ikke være et vilkårligt punkt med vilkårlige koordinater? Skal det være et punkt, der har mindst én koordinat til fælles med enten r1 eller r2?

Så eksempelvis (2,-1,0) kunne være et punkt?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. april 2018 af guuoo2 (Slettet)

Det punkt ligger ikke på nogen af linjerne.

Den ene linjes parameterfremstilling er
(x,y,z) = (3,-2,1) + t*(2,-1,-1)

hvor t løber over alle reelle tal. 

Et punkt (x,y,z) på linjen fås ved at vælge et tilfældigt reelt tal og erstatte t med dette tal.


Svar #10
26. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

Okay, så jeg skal finde et tilfældigt t, og så stadig bruge de samme retningsvektorer?


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. april 2018 af ringstedLC

m1 går igennem et punkt (3,-2,1) og m1 ligger i planen. Ergo ligger punktet (3,-2,1) i planen. Punktet (3,1,2) ligger også i planen.


Svar #12
26. april 2018 af Egofaciens (Slettet)

Ah, ja okay. Så jeg kan egentligt bruge enten punkt (3,-2,1) eller (3,1,2)? Det gør det en del lettere.


Brugbart svar (1)

Svar #13
26. april 2018 af guuoo2 (Slettet)

(3,-2,1) svarer til t=0 i den ene linje:

(x,y,z) = (3,-2,1) + 0*(2,-1,-1) = (3,-2,1)


Skriv et svar til: Ligning for plan, der indeholder to linjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.