Matematik

Lineære funktioner og grundlæggende matematik

02. maj 2018 af Lillediva (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jysk har hen over julen solgt julekrus, og i den forbindelse har de haft et analysebureau til at undersøge sammenhængene mellem udbud og pris samt efterspørgsel og pris.
Sammenhængen mellem pris og mængde ser således ud for Up(x) og Ep(x):

                                      Priserne for de angivet mængder
Udbud i stk. 

500                                12,50
900                                27,50
Efterspørgsel i stk.
850                                12,50
350                                27,50

Priserne i tabellen er begge salgspriser med moms. Desuden gælder Up(x) og Ep(x) for en JYSK butik i Århus for hele december måned. (bemærk at Up(x) og Ep(x) er prisfunktioner som det lille p indikerer).

Mine spørgsmål er "hvor ledes forskriften for henholdvis Up(x) og Ep(x) kan findes?",

og "beregn den mængde og pris hvor udbud og efterspørgsel er ens?".

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2018 af AMelev

Der mangler oplysning om modellerne, der skal anvendes - altså hvilke funktionstyper, der beskriver sammenhængene.
Læg lige et billedeaf hele opgaveformuleringen op.


Svar #2
02. maj 2018 af Lillediva (Slettet)

Der her et det eneste jeg har fået oplyst


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2018 af AMelev

OK. Sp.2 tyder på, at du skal benytte en lineær sammenhæng f(x) = a·x + b, hvor a er hældningskoefficienten og b er værdien i 0.
Jeg går ud fra, at x er stk.-prisen/kr, selv om der står, at det er prisen for den  angivne mængde (jeg tror ikke, man får 500 julekrus for 12.50 kr., men på den anden side er enheden for beløbet jo ikke angivet - så ???).

Udbudsfunktionen U(x)=a_u\cdot x+b_u:
Du har to punkter (x1,y1) = (12.5,500) og (x2,y2) = (27.5,900). Indsæt værdierne i formlerne for a og b: a_u=\frac{y2-y1}{x2-x1}b_u=y1-a_u\cdot x1\: (\textup{eller}\: b_u=y2-a_u\cdot x2\:, \textup{det giver samme resultat})
Indsæt så de fundne værdier i forskriften for U(x)

Tilsvarende for efterspørgselsfunktionen.

Vedhæftet fil:Udklip_2.JPG

Svar #4
02. maj 2018 af Lillediva (Slettet)

Okay, tak. Ved du også hvor ledes forskriften for henholdvis Up(x) og Ep(x) kan findes?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2018 af AMelev

Det er jo Up(x), der er angivet i #3 - jeg gad bare ikke skrive p'et.
Du finder forskrfiten for Ep(x) på fuldstændig tilsvarende måde.


Skriv et svar til: Lineære funktioner og grundlæggende matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.